Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete: "Ovo je odgovor SAD-u i Južnoj Koreji"

Ilustracija: EPA

SJEVERNA KOREJA danas je ispalila još dvije balističke rakete i taj vojni pokus nazvala "pravednom protumjerom" protiv Washingtona i Seula i njihovih zajedničkih vojnih vježbi u regiji. Novo lansiranje raketa dogodilo se u vrijeme dok je u New Yorku zasjedalo UN-ovo Vijeće sigurnosti kako bi raspravljalo o sjevernokorejskoj raketi koja je dva dana ranije preletjela iznad Japana.

Kako navodi južnokorejska vojska, dvije rakete kratkog dometa lansirane su jutros iz okolice Pjongjanga u smjeru Japanskog mora. Japanska obalna straža je potvrdila lansiranje. 

Šesto lansiranje u dva tjedna

Prva raketa je preletjela 350 km na maksimalnoj visini oko 80 km, ocjenjuje se u analizi južnokorejske vojske. Druga je preletjela 800 km na visini od 60 km.

Ovo šesto lansiranje u nepuna dva tjedna "potpuno je neprihvatljivo", reagirao je japanski premijer Fumio Kishida.

U utorak je raketa tipa Hwasong-12 preletjela iznad Japana i prešla oko 4600 km, što je vjerojatno najveća udaljenost koju je Pjongjang mogao postići u okviru svojih pokusa, misle Seul i Washington.

To je bilo prvi put u zadnjih pet godina da je sjevernokorejska raketa preletjela iznad japanskog teritorija.

Odgovor na vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

Sjeverna Koreja, koja je u rujnu prihvatila novu doktrinu po kojoj je svoj status nuklearne sile proglasila "nepovratnim", ove godine je zaredala s ispaljivanjem raketa i prvi put od 2017. lansirala interkontinentalnu balističku raketu.

Ova lansiranja su "pravedna protumjera Korejske narodne armije zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Država koje dovode do eskalacije vojne napetosti na Korejskom poluotoku", priopćile su u četvrtak sjevernokorejske vlasti.

Nakon lansiranja u utorak, Washington je sazvao izvanrednu sjednicu UN-ova Vijeća sigurnosti, ali je i Kina, saveznik i gospodarski partner Sjeverne Koreje, ondje optužila SAD.

Raketni pokusi Pjongjanga su "usko vezani" s američko-južnokorejskom vojnom vježbom, rekao je u Vijeću zamjenik kineskog veleposlanika u UN-u Geng Shuang. Potonji je optužio Washington da "truje sigurnosni okoliš u regiji".

U srijedu se jedna raketa srušila nakon lansiranja

Seul, Tokio i Washington zaredali su zadnjih tjedana s vojnim vježbama u kojima važno mjesto imaju vježba protupodmorničkog ratovanja i pomorska vježba velikih razmjera.

U srijedu su Južna Koreja i SAD ispalili pet balističkih raketa - jedna od njih se srušila odmah nakon lansiranja - na fiktivne mete u Japanskom moru. Dan ranije zračne snage dviju zemalja održale su vježbu gađanja u Žutom moru.

Pročitajte više