Sjeverna Koreja kaže da im je korona došla preko "nepoznatih stvari" iz Južne Koreje

Foto: EPA

SJEVERNA Koreja je zaključila da je do prvih slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji došlo u regiji blizu granice s Južnom Korejom, a kako su danas izvijestili državni mediji, prvi pacijenti su bili u dodiru s "neidentificiranim stvarima".

Objavljujući rezultate svojih nalaza, Sjeverna Koreja je uputila građane da budu "budni u pogledu 'nepoznatih stvari' koje dolaze vjetrom i drugim klimatskim pojavama te balonima u područjima duž crte razgraničenja i granica", prenosi Reuters.

"Bili u kontaktu s neidentificiranim materijalima"

Poznato je da su 18-godišnji vojnik po imenu Kim i petogodišnjak prezimena Wi bili u kontaktu s neidentificiranim materijalima na brdu oko vojarni i stambenih četvrti u Ipho-riju početkom travnja, objavila je državna novinska agencija KCNA dodajući da su navedeni kasnije razvili simptome i bili pozitivni na koronavirus.

Inače, Ihpo-ri je regija u okrugu Kumgang na istočnoj obali zemlje u blizini granice s Južnom Korejom.

"Rezultati istrage pokazali su da je nekoliko osoba koje su sredinom travnja dolazile iz područja Ipho-ri u glavni grad imalo temperaturu, a među njihovim kontaktima zabilježen je nagli porast slučajeva groznice", piše KCNA.

4.74 milijuna oboljelih

Sjeverna Koreja, koja je zbog izbijanja pandemije zaraze koronavirusom u svibnju proglasila izvanredno stanje, očito želi prebaciti krivnju na susjeda za val zaraza koji ju je pogodio, piše Reuters. U kontekstu spominjanja balona, podsjeća da su sjevernokorejski prebjezi i aktivisti u Južnoj Koreji desetljećima letjeli balonima noseći letke i humanitarnu pomoć preko čvrsto utvrđene granice.

Inače, Sjeverna Koreja je u petak izvijestila o još 4570 osoba sa simptomima groznice, pri čemu ukupni broj oboljelih od kraja travnja iznosi 4.74 milijuna.

Pjongjang svakodnevno objavljuje broj oboljelih od groznice bez navođenja da su oni bolesnici s covidom, očito zbog nedostatka opreme za testiranje, napominje Reuters.

Pročitajte više