Skočile cijene nafte. Razmišlja se o najvećem rezu proizvodnje od 2020.

Foto: EPA

CIJENE nafte skočile su danas na međunarodnim tržištima prema 89 dolara nakon što su vodeći proizvođači naznačili da bi mogli smanjiti opskrbu najviše od prve godine pandemije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 3.77 dolara nego na zatvaranju na kraju prošlog tjedna i iznosila 88.91 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3.95 dolara višoj cijeni, od 83.44 dolara.

Tržišta su na početku tjedna uzdrmale tvrdnje izvora u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i u skupini njihovih saveznika da se uoči sastanka sredinom tjedna razmatra smanjenje proizvodnje za više od milijun barela dnevno.

Brojka ne uključuje dodatno dobrovoljno smanjenje u pojedinim članicama, napomenuo je izvor iz OPEC-a.

Skupina bi time poduprla cijene koje su u ljetnim mjesecima pale zbog slabije potražnje u Kini u okruženju strogih mjera suzbijanja covida i strahovanja da će podignute kamatne stope u velikim gospodarstvima izazvati recesiju i naškoditi potražnji.

Dodatni je uteg cijenama u proteklim mjesecima bio jači dolar, koji je smanjivao kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

"Pozadinu ovotjednog sastanka obilježava nesigurnost, ali fundamenti nafte relativno su zdravi", rekao je Peter McNally iz investicijsko-istraživačke kompanije Third Bridge.

"Dva su najveća pitanja izgledi potražnje (posebno u Kini) i što će biti s ruskom opskrbom nakon što 5. prosinca na snagu stupi zabrana EU", dodao je McNally.

U srpnju OPEC+ proizvodio je gotovo tri milijuna barela dnevno manje no što je zacrtao, rekla su dva izvora iz proizvođačke grupe, zbog sankcija i slabih investicija koje su članicama ograničile kapacitete.

OPEC je danas odvojeno objavio da je prošli petak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 42 centa, na 92.34 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više