Sljedbenica kulta Charlesa Mansona mogla bi izaći na slobodu. Ubila je petero ljudi

Screenshot: YouTube

SLJEDBENICA kulta jednog od najpoznatijih američkih ubojica Charlesa Mansona možda će biti uvjetno puštena na slobodu. Naime, vijeće za uvjetni otpust u Kaliforniji predložilo je oslobađanje 74-godišnje Patricije Krenwinkel, kojoj je već 14 puta takav zahtjev odbijen, piše Guardian. Ona se trenutačno nalazi u ženskom zatvoru istočno od Los Angelesa.

Krenwinkel i drugi sljedbenici Mansonovog kulta terorizirali su ljude u Kaliforniji, a upravo je Krenwinkel napisala "Helter Skelter" na zidu koristeći krv jedne od svojih žrtava. Bivša sljedbenica kulta u zatvoru je zbog ubojstva trudne glumice Sharon Tate i četiri druge osobe 1969.

Pomogla je u ubojstvu trgovca mješovitom robom Lena LaBianca i njegove supruge Rosemary. Ubojstvo se dogodilo dan nakon ubojstva Sharon Tate, a tužitelji kažu da je to bio Mansonov pokušaj da pokrene rasni rat. 

Posljednji zahtjev za uvjetno puštanje Krenwinkel bio 2017.

Preporuku za uvjetno oslobađanje tek treba pregledati pravni odjel državnog odbora za otpust. Preporuka će vjerojatno prije kraja godine doći do guvernera Gavina Newsoma, koji je ranije odbio preporuke za uvjetni otpust drugih Mansonovih sljedbenika.

Odbor za uvjetni otpust je 2017., kada je posljednji put odbijen zahtjev za puštanje Krenwinkel, naveo da je ona ubojstva počinila u mladoj dobi te da je sada starija zatvorenica. No drugi konkretni razlozi nisu navedeni. Povjerenici su prije pet godina odbili preporuku za njezinu uvjetnu slobodu unatoč tadašnjim argumentima da je u vrijeme ubojstava imala PTSP jer ju je Manson tukao, psihički zlostavljao te prisiljavao na seks s drugim muškarcima za novac.

Upoznala Mansona s 19 godina

Krenwinkel je bila 19-godišnja tajnica koja je živjela sa svojom starijom sestrom kada je na zabavi upoznala Mansona, tada starog 33 godine. Ubrzo je ostavila sve kako bi bila s Mansonom jer je mislila da bi mogli imati romantičnu vezu, posvjedočila je Krenwinkel 2016. godine. No kazala je da ju je Manson fizički i psihički zlostavljao te tjerao na prostituciju. Ispričala je da je dva puta bježala i da su je vratili na posjed gdje su živjeli Manson i njegovi sljedbenici. "Rijetko sam ostajala sama i obično sam bila pod utjecajem droga", rekla je.

Na posljednjem ročištu za uvjetni otpust Krenwinkel je ispričala kako je u kući Sharon Tate više puta nožem izbola 26-godišnju Abigail Folger. Sljedeće noći Manson i njegova desna ruka Charles Watson kazali su joj da učini nešto čarobno. Tada je LaBianca ubola vilicom u trbuh te na zidu njegovom krvlju napisala "Helter Skelter" i "Smrt svinjama", ispričala je na ročištu.

Ona i ostali počinitelji su prvotno osuđeni na smrt, ali su to izbjegli nakon što je smrtna kazna u Kaliforniji proglašena neustavnom 1972.

Pročitajte više