Slovačka krajem rujna ide na prijevremene izbore

Ilustracija: EPA

SLOVAČKI parlament odobrio je planove da skrati svoj četverogodišnji mandat za pet mjeseci i održi prijevremene izbore 30. rujna, nakon što je vlada desnog centra izgubila u glasanju o povjerenju, a stranke nisu uspjele formirati novu većinsku vlast.

Vlada premijera Eduarda Hegera izgubila je glasanje o povjerenju u prosincu, nakon što se bivša koalicijska stranka pridružila opoziciji, koja je optužila vladu da ne čini dovoljno da pomogne ljudima s rastućim troškovima života.

Na izborima će se na suprotstavljenim stranama naći prozapadne liberalne i konzervativne stranke te dvije ljevičarske formacije, uključujući i stranku Smer bivšeg premijera Roberta Fica, koji se protivi slanju oružja susjednoj Ukrajini te ima skeptičan stav prema zapadnim sankcijama protiv Rusije, sličan onome mađarskog premijera Viktora Orbana.

Slovaci su do sada podupirali Ukrajinu

Slovačka, članica NATO-a i EU, dosad je snažno podupirala Ukrajinu, snabdijevajući je vozilima za pješaštvo, topovima i baterijama za protuzračni obrambeni sustav S-300.

Pad vlade uslijedio je nakon godina čvrstog vodstva glavne vladine stranke OLANO, koju je predvodio borac protiv korupcije Igor Matovič, koji je neočekivano osigurao izbornu pobjedu 2020. godine obećanjima da će počistiti korupciju nakon vlade predvođene Smerom.

Ankete daju prednost Smeru

Matovič je postao premijer, no ubrzo je zapao u niz sukoba sa svojim koalicijskim partnerima. Bio je prisiljen odstupiti u korist stranačkog kolege Hegera, na kojeg se gledalo kao na smirenijeg čelnika, nakon što je tajno dogovorio pošiljku neodobrenog ruskog cjepiva u ožujku 2021. godine.

Matovič je ostao na mjestu ministra financija, no njegovi ponovljeni sukobi s čelnikom libertarijanske stranke SaS, Richardom Sulikom, doveli su do odlaska SaS-a prošle godine i tada vlada gubi većinu. Ankete daju prednost Smeru i stranci Hlas bivšeg premijera Petra Pellegrinija ispred stranaka vlade u odlasku.

Pročitajte više