KORONAVIRUS U SVIJETU

Slovenija ubrzava cijepljenje, epidemiolozi upozoravaju na jesenski val

Ilustracija: EPA

SLOVENSKA vlada ubrzava kampanju za cijepljenje protiv koronavirusa, pa će centri za cijepljenje ubuduće za sve biti otvoreni od 8 ujutro do 22 sata, a epidemiolozi upozoravaju da bi jesenski val mogao biti i gori nego lanjski ako se procijepljenost ne poveća zbog delta varijante.

"Ako želimo izbjeći četvrti val pandemije i prepune bolnice, preporučuje se da se barem svi stariji od 40 godina što prije cijepe i tako zaštite od težeg tijeka bolesti. Poželjna procijepljenost odrasle populacije je najmanje 90 posto", objavio je znanstveni institut "Jožef Štefan" koji za vladu radi epidemijske prognoze i promovira cijepljenje.

Opseg pandemije se povećava

Trenutno, potpuno je cijepljeno u Sloveniji 46 posto starijih od 18 godina i 60 posto starijih od 50 godina. Prema podacima ministarstva zdravstva, trenutni reprodukcijski broj širenja virusa u Sloveniji je 1.25, a uz lokalne zaraze dnevno ima i 15-ak importiranih.

"Opseg epidemije se povećava premda smo usred sezone godišnjih odmora koja djeluje kao djelomično zatvaranje, a lani je epidemija u to vrijeme bila u padu", navode epidemiolozi. Upozoravaju da je u zadnje vrijeme među sekvenciranim uzorcima virusa skoro 100 posto onih delta varijante te bi u slučaju da se procijepljenost brzo ne poveća jesenski val u pogledu broja dnevnih zaraza i hospitalizacija mogao biti gori nego lanjski.

Kako bi se povećala dostupnost cijepljenja, ubuduće će svi centri za cijepljenje biti otvoreni od 8 do 22 sata, cjepiva je dovoljno, a mogu se cijepiti svi stariji od 12 godina, pa i oni koji su se ranije već bili zarazili i preležali bolest, objavila je vlada, a prenose mediji. U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 647 PCR testova potvrđena 31 zaraza, trenutno su 1103 aktivna slučaja zaraze, a prosjek utvrđenih dnevnih zaraza na tjednoj razini iznosi 87, objavila je vlada.

Pročitajte više