Slovenski parlament danas glasa o novom mandataru Robertu Golobu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SLOVENSKI parlament će danas glasati o prijedlogu da se za mandatara za sastav nove vlade imenuje Robert Golob, što je prvi korak u formiranju nove izvršne vlasti nakon parlamentarnih izbora 24. travnja.

Golob je u utorak potpisao već usklađeni koalicijski ugovor svoje stranke Pokret Sloboda sa Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon i Ljevicom (L) Luke Meseca te izjavio kako vjeruje da će predviđeni postupci za formiranje i početak djelovanja nove vlade biti završeni već u idućem tjednu.

Kako je Golob kazao nakon potpisa koalicijskog ugovora, o njemu su se brzo uskladili o ciljevima, ali će s obzirom na brzu promjenu okolnosti u budućnosti biti potrebno da se uvijek iznova provjerava i prilagođava.

"No znamo gdje smo i kuda želimo doći, reagirat ćemo s obzirom na okolnosti", kazao je budući premijer, a kao prve prioritete nove vlade naveo je mjere vezane uz poskupljenje energetike i hrane te mjere u zdravstvu s obzirom na mogući novi val epidemije covida-19 na jesen.

Dva mandata

Očekuje se da će Golob na sjednici parlamenta o programu djelovanja buduće vlade reći nešto više. Nova koalicija računa da bi za ispunjenje svih ciljeva iz njihova ugovora bila potrebna dva mandata.

Predsjednik Ljevice (L) Mesec izjavio je nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma da je zadnje desetljeće i pol za Sloveniju bilo razdoblje "izgubljenih prilika" i vrijeme kad se ulazilo iz krize u krizu koje vlade nisu uspijevale riješiti.

"Ciljevi iz našeg koalicijskog ugovora su za dva mandata kako bismo ljudima do 2030. godine organizirali državu kakvu zaslužuju", rekao je Mesec.

U novoj vladi mjesto ministrice vanjskih poslova zauzet će Tanja Fajon, koja će biti i jedna od potpredsjednica vlade, a ističe da će Sloveniju nova vlada vratiti u političku orbitu središnjih država u Europskoj uniji, odakle ju je prema "liberalnim demokracijama" odveo odlazeći premijer Janez Janša.

Pročitajte više