Slučaj Matijanić: Odvjetništvo od Zavoda za sudsku medicinu traži novo vještačenje

Foto: Ivo Čagalj (Pixsell) / Osobna arhiva

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO u Splitu je odgovarajući na upit Indexa potvrdilo kako i dalje radi na slučaju smrti Vladimira Matijanića, odnosno na kaznenom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja, a zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja.

>> Tri su mjeseca od smrti Matijanića, vladajući se baš trude sve zataškati

Kako su nas izvijestili iz Odvjetništva, nakon što su prikupili cjelokupnu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj, 11. studenog ove godine zatražili su tzv. multidisciplinarno medicinsko vještačenje koje će odraditi Zavod za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. 

Zavod već dao mišljenje i nalaz, sada se traži novi nalaz

Naime, Zavod za sudsku medicinu već je dao mišljenje vezano za okolnosti smrti kolege Matijanića, no sada Odvjetništvo od Zavoda traži novo vještačenje, koje bi uključivalo veći broj medicinskih stručnjaka. Nakon što bude gotovo i to vještačenje, donijet će se državnoodvjetnička odluka u ovom predmetu. No krenimo redom. 

Vladimir Matijanić umro je u petak 5. kolovoza u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka tog kobnog tjedna početkom kolovoza tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitaliziran nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. Na Hitnom je prijemu splitske Infektologije primljen 2. kolovoza, kamo je došao sa simptomima covida, no otpušten je kući.

Kako je umro kolega Matijanić

Dva dana kasnije, 4. kolovoza te 5. kolovoza, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te im rekao da nema snage napraviti ni nekoliko koraka.

"Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "pišajte u lonac pored kreveta" su neki od savjeta koje je dobio od splitskih medicinskih djelatnika. Matijanić nije adekvatno pregledan i hospitaliziran, a do sada nitko zbog toga nije odgovarao.

Matijanić je 5. kolovoza od ekipe hitne pomoći koja je došla u njegov dom na intervenciju tražio da ga hospitalizira, no ostavili su ga kod kuće. Objasnili su mu da ima "normalne simptome covida". Isti tim hitne pomoći došao je sat i pol kasnije te ga je neuspješno reanimirao i na kraju proglasio smrt. 

Odvjetništvo odmah otvorilo predmet 

Općinsko državno odvjetništvo još je u kolovozu ove godine potvrdilo kako radi na predmetu. O tijeku samog postupka nismo upoznati jer Odvjetništvo ne može davati informacije s obzirom na tajnost izvida određenu Zakonom o kaznenom postupku.

Kako su nas obavijestili, u rujnu ove godine zatražili su inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Kliničkog bolničkog centra Split te su Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Zavodu za sudsku medicinu naložili provođenje sudsko-medicinskog vještačenja okolnosti uzroka smrti pokojnog Vladimira Matijanića. 

Sporni nalaz Ministarstva zdravstva okončan je još u rujnu, a čekalo se vještačenje Medicinskog fakulteta koje je, sudeći prema odgovoru koji smo danas dobili, okončano 11. studenog ove godine. 

Čeka se konačna odluka Odvjetništva

"Izvješćujemo Vas kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu dana 11. studenog 2022., u kaznenom predmetu protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja iz čl. 181. Kaznenog zakona provelo izvide i prikupilo relevantnu dokumentaciju od svih mjerodavnih institucija. Pribavljeni su, između ostalog, inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Kliničkog bolničkog centra Split, izvješće Hrvatske komore medicinskih sestara, kao i Hrvatske liječničke komore te cjelokupna potrebna medicinska dokumentacija", stoji u odgovoru. 

Kako su nam rekli, zaprimili su i nalaz te mišljenje sudsko-medicinskog vještačenja Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu koje su naložili kako bi utvrdili nesporan uzrok smrti oštećenika. No to još uvijek nije dovoljno za kraj istrage. 

"Nakon provedenih izvida i temeljem pribavljene relevantne dokumentacije 11. studenog 2022. naložili smo multidisciplinarno medicinsko vještačenje te njegovo provođenje povjerili Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji će odrediti vještake radi očitovanja, u nalazu i mišljenju, na sve tražene okolnosti. Provođenje naloženog multidisciplinarnog vještačenja neophodno je za donošenje pravilne državnoodvjetničke odluke", stoji na kraju odgovora Općinskog državnog odvjetništva. 

Odvjetništvo na kraju može pokrenuti kazneni postupak protiv poznatih ili nepoznatih osoba, može odbaciti slučaj, odnosno odlučiti da nema kaznenog djela, a može i prolongirati svoju odluku ako prosudi da je za konačnu odluku potrebno provođenje dodatnih istražnih radnji. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više