Smijenjen ministar obrane Ukrajine

Foto: EPA

OLEKSIJ REZNIKOV više neće biti ministar obrane Ukrajine. Kako je večeras objavila novinska agencija AFP, zamijenit će ga dosadašnji ravnatelj vojne obavještajne agencije Kirilo Budanov.

Stranka Volodimira Zelenskog potvrdila smjenu

Informaciju o smjeni Reznikova, koji je bio izložen pritisku zbog korupcijskog skandala u svojem ministarstvu, potvrdio je David Arakhamia, predsjednik kluba zastupnika stranke Sluga naroda. "Rat diktira promjene u kadrovskoj politici", napisao je Arakhamia na Telegramu.

"Vremena i okolnosti zahtijevaju jačanje i pregrupiranje. To se sada događa i događat će se i ubuduće... Neprijatelj se priprema za ofenzivu. Pripremamo se braniti se i vratiti ono što je naše", dodao je Arakhamia.

Večeras je ukrajinski list Pravda objavio kako je stranka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Sluga naroda, ujedno i najveća ukrajinska stranka, objavila da će glasati za smjenu Reznikova na sljedećoj sjednici parlamenta. Tada će smjena Reznikova i formalno biti prihvaćena.

Smijenjeni Reznikov bez komentara

To je na Facebooku objavila Marijana Bezuhla, zamjenica šefa odbora ukrajinskog parlamenta za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne službe. Sam Reznikov nije imao komentara.

Najveći potres u vladi Zelenskog od početka rata

Izvori ukrajinske Pravde navode kako se razmatra ideja o imenovanju Reznikova ministrom strateških industrija. Iako su ranije danas ukrajinski mediji špekulirali kako bi Reznikov nakon smjene mogao postati ministrom pravosuđa, odlučeno je da ministar pravosuđa Denis Maljuska ostaje na svojoj funkciji.

Radi se o najvećem potresu u ratnoj vladi Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije 24. veljače prošle godine.

Ukrajinski mediji danas najavili smjenu

Podsjetimo, ukrajinski mediji danas su objavili da bi ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov uskoro trebao napustiti dužnost, a umjesto njega bi ministarstvo obrane trebao voditi Kirilo Budanov, šef Obavještajne službe Ukrajine (DUI).

Prema ukrajinskom medijima, tim ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog je razmatrao na koju funkciju prebaciti Reznikova nakon smjene jer "nitko u uredu predsjednika ne sumnja da on treba ostati u timu". 

Reznikov uoči smjene: Odluka je na predsjedniku

"Kirilu je jako teško napustiti DIU, ne želi prijeći u ministarstvo obrane jer shvaća da je to ogroman birokratski stroj. No nema više vremena za razmišljanje o tome", rekao je neimenovani izvor iz sigurnosne agencije uoči odluke o smjeni Reznikova.

U intervjuu za Ukrajinsku pravdu, koji će tek biti objavljen, ministar obrane komentirao je mogućnost svoje ostavke.

"Nisam vodio nikakve razgovore u vezi sa svojom ostavkom na ovu poziciju. Ta odluka je na predsjedniku države. Ponovit ću svoj odgovor drugim medijima: 'Svaki dužnosnik treba shvatiti da nije doživotno na dužnosti. Mora započeti fazu i završiti je'", rekao je Reznikov.

Pročitajte više