Smrtonosni pucanj Aleca Baldwina na snimanju: Dali su mu pištolj i rekli da je prazan

Foto: Reuters, Instagram

ISTRAGA o smrti direktorice fotografije Halyne Hutchins u Sjedinjenim Državama koju je nenamjerno tijekom snimanja vesterna pogodio glumac Alec Baldwin nastavila se i danas i usmjerena je na dvije osobe, oružnika i pomoćnika redatelja filma.

Incident se dogodio u četvrtak poslijepodne na snimanju filma Rust na ranču Bonanza Creek južno od grada Santa Fea.

Pogođena u prsa prema preliminarnom istražnom izvješću na koje se poziva lokalni tisak, Halyna Hutchins je helikopterom prebačena u bolnicu gdje je proglašena smrt. Redatelj filma Rust Joel Souza je ranjen u rame i oporavlja se. 

24-godišnja oružarka pripremila oružje

Sve oči su uprte u filmsku oružarku Hannah Gutierrez Reed (24) koja je prema tom izvješću pripremila vatreno oružje kojim je glumac ispalio fatalni hitac. Taj pištolj je stavila na kolica s još dva komada oružja. 

Pomoćnik redatelja Dave Halls, iskusan profesionalac, dodao je oružje Baldwinu tijekom probe za scenu i rekao mu da je oružje "hladno", filmskim žargonom bez pravog streljiva.

Halls nije "znao da je pištolj napunjen pravim streljivom", naveo je u izvješću agent Joel Cano iz šerifova ureda u okrugu Santa Fe, u saveznoj državi Novi Meksiko. 

Oni nisu predmet kaznenog progona, potvrdio je u petak glasnogovornik šerifa. Tužiteljica Mary Carmack-Altwies je u priopćenju navela da za sada "ne zna" hoće li biti pokrenut kazneni progon".

63-godišnji Baldwin je ispitan na policiji, no još uvijek nitko nije optužen. Baldwin je rekao da će u potpunosti surađivati s policijom.

Prosvjed nekoliko sati prije fatalnog događaja

Kako piše LA Times, nekoliko sati prije tragičnog događaja na snimanju filma Rust u Novom Meksiku, dio tehničkog osoblja napustio je mjesto snimanja u znak prosvjeda protiv loših radnih uvjeta. Naime, ljudi koji rade na snimanju filma ogorčeni su zbog uvjeta u kojima se snima ovaj niskobudžetni film.

Izvor je za LA Times kazao kako se na setu ovog filma nisu u potpunosti držali sigurnosnih protokola. Prošli tjedan se tako, pišu dalje, najmanje jedna osoba žalila produkciji i to baš oko sigurnosnih problema s oružjem.

Dva djelatnika za LA Times su objavili da je Baldwinov dvojnik (osoba koja ga mijenja u pojedinim opasnim scenama) slučajno prošlu subotu ispalio dva metka i to nakon što mu je rečeno da je pištolj "hladan". Hladan je, naime, termin koji se koristi kao oznaka da u pištolju nema pravih metaka.

"Tada se trebala provesti istraga", rekao je anonimni izvor sa seta.

Produkciji su poslali poruku o tome kako su imali više incidenata koji uključuju korištenje pravih metaka.

Pročitajte više