Najveći skok kineskog BDP-a u jednom tromjesečju od 1992. godine

Foto: EPA

KINESKO je gospodarstvo u prvom tromjesečju 2021. poraslo rekordnih 18.3% u odnosu na isti kvartal prošle godine. To je najveći skok bruto domaćeg proizvoda (BDP) otkako je Kina 1992. počela voditi tromjesečne evidencije.

Međutim, brojke objavljene u petak su ispod očekivanja. 

Reutersova anketa među ekonomistima predviđala je rast od 19%. Brojke također uvelike predstavljaju odmak i ne ukazuju na snažan rast, jer se uspoređuju s ogromnom lanjskom kontrakcijom. U prvom tromjesečju 2020. kinesko se gospodarstvo smanjilo za 6.8% zbog lockdowna u cijeloj zemlji usred epidemije covida-19, piše BBC.

Ostale ključne brojke koje je objavilo kinesko ministarstvo za statistiku također ukazuju na kontinuirani rast, ali su također neobično snažne, jer su posljedica usporedbe s vrlo slabim rezultatima iz prošle godine. Industrijska proizvodnja u ožujku je porasla za 14.1% u odnosu na prošlu godinu, dok je maloprodaja porasla za 34.2%.

"Obećavajuće je da mjesečni pokazatelji sugeriraju da su industrijska proizvodnja, potrošnja i ulaganja u ožujku porasli, a nakon iskazanih slabosti u prva dva mjeseca", rekao je Louis Kuijs iz Oxford Economicsa.

Neki sektori će usporavati

Nisu sve vijesti dobre po kinesko gospodarstvo jer analitičari predviđaju da će neki sektori usporavati kako se budu smanjivale vladine fiskalne i monetarne poticajne mjere. Yue Su iz Economist Intelligence Unita kaže da su, iako posljednje brojke pokazuju da je kineski gospodarski oporavak sveobuhvatan, neke proizvodne i izvozne aktivnosti mogle biti snažnije izražene u prvom tromjesečju, što sugerira sporiji rast u budućnosti.

"Trgovinske performanse i domaće industrijske aktivnosti tijekom ostatka godine možda neće moći održati tako snažan zamah zbog nedostatka mjera za poticanje domaćeg gospodarstva", rekla je Yue Su.

Podaci ipak sugeriraju da je Kina nastavila s ekonomskim zamahom, nakon što je u posljednjem kvartalu 2020. godine zabilježila 6.5% gospodarskog rasta. Zahvaljujući strogim mjerama za suzbijanje virusa i hitne potpore kompanijama, gospodarstvo se stabilno oporavljalo od pandemije.

Unatoč katastrofalnom početku godine, Kina je bila jedino veliko svjetsko gospodarstvo koje je zabilježilo rast 2020. godine.

Ipak, drugo najveće svjetsko gospodarstvo raslo je prošle godine samo 2.3%, što je najslabiji rezultat u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kina je postavila cilj gospodarskog rasta od 6% za 2021. godinu. Unatoč oporavku, covid-19 i dalje baca sjenu na kinesko gospodarstvo, zaključuje BBC.

Pročitajte više