Snimke s Wagnerovim plaćenicima na TikToku imaju više od milijardu pregleda

Screenshot: Twitter

NA DRUŠTVENOJ mreži TikTok postoji mnogo videa koji veličaju nasilje ruskih plaćenika iz Wagnera i koji su pregledani više od milijardu puta, stoji u novom izvješću. Wagner je u Ukrajinu poslao velik broj svojih plaćenika.

Američki NewsGuard, koji se fokusira na dezinformacije na internetu, kaže da se čini da neki od videa pokazuju pogubljenje bivšeg ruskog plaćenika. TikTok je rekao da će djelovati protiv bilo kojeg sadržaja koji krši njegova pravila, piše BBC.

Na nekim snimkama navodno ubojstva

NewsGuard je priopćio da je identificirao 160 videozapisa na TikToku koji "aludiraju, pokazuju ili veličaju djela nasilja plaćeničke skupine koju je osnovao Jevgenij Prigožin, blizak saveznik predsjednika Vladimira Putina".

U 14 videa prikazana je cijela ili djelomična snimka ubojstva bivšeg ruskog plaćenika Jevgenija Nužina. Navodi se da je ta snimka izazvala puno reakcija među korisnicima nakon što je objavljena prošlog mjeseca.

Analitičari kažu da je jedna snimka ubojstva pogledana najmanje 900.000 puta prije nego što je uklonjena. TikTok je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance.

"Algoritam TikToka gura korisnike prema nasilnom sadržaju Wagnera"

Nužin je služio zatvorsku kaznu zbog ubojstva, ali je opisao kako ga je Wagner regrutirao, a zatim ga je zarobila ukrajinska vojska. Rekao je ukrajinskim novinarima da je dobrovoljno promijenio stranu i osudio plaćeničku skupinu.

Pretpostavlja se da je tada bio dio razmjene zarobljenika, a za nekoliko dana je jeziv video koji uključuje malj objavljen na kanalu povezanom s Wagnerom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. NewsGuard je otkrio da algoritam TikToka gura korisnike prema nasilnom sadržaju Wagner grupe.

Kada je analitičar tražio izraz "Wagner", TikTokova traka za pretraživanje predložila je pretrage za "Wagnerovo pogubljenje" i "Wagnerov malj". Ista pretraga na ruskom rezultirala je prijedlozima "Wagner PMC", "Wagnerov malj" i "Wagnerov orkestar". Wagner svoje borce naziva "glazbenicima".

Milijuni korisnika zbog videa ubojstva u Siriji

NewsGuard je također otkrio da se na TikToku mogu pronaći videozapisi koji prikazuju još jedno Wagnerovo ubojstvo u kojem je sudjelovao vojni dezerter u Siriji 2017. te da su dosegli milijune korisnika.

Grupa za internetsku analizu rekla je da je identificirala i druge videe na platformi koji zagovaraju nasilje protiv Ukrajinaca, uključujući pozive na ubijanje Ukrajinaca uz tvrdnju da su nacisti. Odgovarajući na izvješće, glasnogovornik TikToka rekao je da "nema mjesta za sadržaj pun mržnje ili nasilje na platformi". Mnogi od videa koje je identificirao NewsGuard od danas više nisu dostupni na TikToku.

"Naša pravila jasno naglašavaju da ne dopuštamo ljudima da koriste našu platformu za prijetnje ili poticanje nasilja, ili dijeljenje napada ili uvreda na temelju nacionalnosti ili drugih karakteristika ljudi. Poduzet ćemo mjere u vezi sa sadržajem za koji se utvrdi da krši ova pravila", rekli su iz TikToka.

Prigožin je osnivač Wagnera

Wagner je ruska plaćenička skupina koja je 2014. otišla u istočnu Ukrajinu kako bi pomogla ruskim snagama da poraze ukrajinsku vojsku. Također, plaćenici iz Wagnera bili su aktivni i u Siriji te u nekoliko afričkih zemalja. Skupina je opetovano optuživana za ratne zločine i kršenja ljudskih prava.

Prošli tjedan Europski parlament pozvao je da se Wagner doda na popis terorističkih organizacija. Godinama je Jevgenij Prigožin poricao da ima bilo kakve veze s Wagnerom, sve do rujna kada je konačno priznao da je osnovao grupu.

Nekada poznat kao "Putinov kuhar" zbog svog bogatstva u ugostiteljstvu, Prigožin se pojavio u nedavnim snimkama regrutiranja zatvorenika u ruskim zatvorima za rat u Ukrajini. Obitelj Jevgenija Nužina nije znala ništa o njegovom regrutiranju za rat, iako je prije nego što je umro rekao ukrajinskim novinarima da su on i ostali zatvorski regruti samo za topovsko meso.

Pročitajte više