Španjolska planira uvesti plaćeno menstrualno bolovanje, vode se žestoke rasprave

Ilustracija: EPA

ŠPANJOLSKA lijeva koalicijska vlada danas je odobrila nacrt zakona kojim se jačaju prava na pobačaj i kojime Španjolska postaje prva zemlja u Europi koja nudi plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolnih menstruacija.

Manjinska vlada koju predvodi Socijalistička stranka nada se da će novim zakonom zagarantirati pristup pobačaju diljem Španjolske i destigmatizirati menstrualno zdravlje.

Ukida se trodnevno čekanje prije pobačaja

"Danas šaljemo međunarodnu poruku podrške svim ženama koje se bore za svoja seksualna i reproduktivna prava", rekla je novinarima ministrica za ravnopravnost spolova Irene Montero. "Moramo garantirati da su žene te koje odlučuju što se događa s njihovim tijelima."

Ako se izglasa, novi zakon će ukloniti roditeljsku suglasnost djevojkama od 16-17 godina koje žele prekinuti trudnoću i ukloniti obavezni trodnevni period za promišljanje odluke.

Nacrt zakona također uključuje plaćeno bolovanje za trudne žene od 39. tjedna i garantira distribuciju besplatnih menstrualnih proizvoda u javnim institucijama, poput škola i zdravstvenih centara. Nacrt također navodi da je surogat trudnoća, koja je ilegalna u Španjolskoj, forma nasilja nad ženama.

Debata o plaćenom menstrualnom bolovanju

Nacrt zakona je izazvao debatu u Španjolskoj o tome hoće li zakon o plaćenom menstrualnom bolovanju pomoći ili odmoći ženama na njihovom radnom mjestu.

"To će samo stvoriti konflikt kad se bude radilo o tome zaposliti ženu ili ne", rekao je 21-godišnji student Pablo Beltran Martin.

No glumica i pjevačica Cristina Diaz (28) rekla je: "Ako žena ima menstruaciju koja je sprječava da radi, mislim da je sjajno to što može tražiti slobodno nekoliko dana kao bilo koja osoba koja ima zdravstveni problem."

Zakon uređuje i priziv savjesti

Nacrt zakona se također bavi i prizivom svijesti, koji omogućava liječnicima da odbiju izvesti pobačaj - što je predmet usijane debate između grupa za zaštitu ljudskih prava i desnih aktivista. Državne bolnice moraju imati specijalista koji je spreman izvesti pobačaj, kaže se u nacrtu zakona.

Nacrt zakona, koji mora proći javnu raspravu prije glasanja u donjem domu parlamenta, još je mjesecima udaljen od toga da se odobri.

Marta Vigara Garcia (37) rekla je da je zadovoljna time što će novi zakon o pobačaju olakšati pristup pobačaju. Kad je odlučila prekinuti trudnoću 2018. godine, nakon što su joj liječnici rekli da dijete imati slabe šanse da preživi, imala je poteškoće s pronalaženjem liječnika koji će izvesti pobačaj.

"Rekli su mi da, zato što djetetu još kuca srce, neće izvesti pobačaj", rekla je. "Morala sam se snaći sama i ići u privatnu kliniku."

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više