Španjolski turizam nastavio je s oporavkom u listopadu

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA je u listopadu zabilježila 5.13 milijuna stranih gostiju, pet puta više nego u istom mjesecu 2020. godine, zahvaljujući ublaženim ograničenjima putovanja paralelno cijepljenju protiv covida-19, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

Brojka je još uvijek za trećinu niža nego u listopadu 2019. kada je zemlju posjetilo 7.59 milijuna stranih gostiju.

Ministrica turizma: Podaci su u skladu s očekivanjima

Turisti su u listopadu potrošili ukupno 5.59 milijardi eura, u odnosu na samo 864 milijuna eura u istom mjesecu 2020. godine, ali daleko manje od 8.32 milijarde eura potrošene u listopadu 2019.

Podaci su u skladu s očekivanjima španjolske ministrice turizma Reyes Maroto, koja je u studenome izjavila da u četvrtom tromjesečju očekuje oporavak turizma na 66 posto razine iz 2019. godine.

Oporavak će na kraju godine poduprijeti opetovano otvaranje komercijalnih letova za SAD početkom studenoga, objasnila je ministrica.

Nagli porast rezervacija putovanja u Europu

U tjednu nakon otvaranja letova usluga online rezervacije putovanja eDreams zabilježila je nagli rast rezervacija putovanja u Europu.

"Rezervacije putovanja iz SAD-a u Europu porasle su za 140 posto u odnosu na isto razdoblje prije mjesec dana i za 110 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine", naveo je eDreams u priopćenju.

Španjolska je na drugom mjestu ljestvice europskih destinacija koje zanimaju američke turiste, iza Francuske i ispred Velike Britanije, priopćili su iz eDreamsa.

Turističke planove mogla bi ipak poremetiti pojava nove varijante koronavirusa omikron. Danas je u SAD-u prijavljen prvi slučaj zaraze, a u Španjolskoj prvi su slučajevi otkriveni krajem studenog.

Turizam je 2019. činio oko 12 posto španjolskog bruto domaćeg proizvoda, podsjeća Reuters.

Pročitajte više