SPC u Podgorici organizirao molitvu za očuvanje obitelji uoči 10. Povorke ponosa

Screenshot: YouTube

STOTINE vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori okupile su se danas u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici na molitvi za svetinju braka i očuvanje obitelji, koju je SPC organizirao dan uoči desete, jubilarne Povorke ponosa u glavnom gradu Crne Gore.  

Kako je priopćeno, SPC je događaj organizirao kao reakciju na to da se "u našoj državi održavaju manifestacije koje svojim djelovanjem direktno razaraju Bogom blagoslovljeni brak i obitelj, urušavaju tradicionalne vrijednosti" te navode da je riječ o "agresivnom, nasilnom i uz pomoć novca i moći nametanju novih, izopačenih sistema vrijednosti".

Mitropolit Joanikije pozvao na izbjegavanje sukoba, ali i na javnu osudu "propovijedanja nemorala"

Mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Joanikije, koji je služio molitveni obred, rekao je kako želi osuditi javno propovijedanje nemorala te je pozvao na izbjegavanje sukoba.

"Pozivam svakoga od vas da izbjegne bilo kakav fizički sukob ili nasilje. Ne treba nam to. Ali moramo pokazati svoj stav i osuditi razvrat i nemoral", rekao je Joanikije.

LGBTIQ zajednica: Povorka ne ugrožava nikoga, osobito ne tradicionalnu obitelj

Organizacije koje predstavljaju LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori priopćile su da Povorka ponosa ne ugrožava nikoga, naročito ne tradicionalnu obitelj, te da se radi o pokušaju preslikavanja ozračja s Europridea u Beogradu.

"Međutim, Crna Gora je daleko odmakla u poštovanju i promociji LGBT prava, tako da ne očekujem da će se beogradski scenarij preslikati na Podgoricu i da će biti problema s održavanjem", kazao je Kalezić.

U Crnoj Gori već 10 godina se održavaju povorke ponosa od kojih je samo prva, koja je održana u Budvi, prošla uz incidente kada su navijačke skupine kamenjem i bocama gađale kolonu. 

Pročitajte više