Specijalci spriječili ulazak migranata u RH pa prijavili pucnjavu. Javio se Božinović

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na granici Hrvatske i BiH iz smjera skupine migranata došlo je do pucnjave iz vatrenog oružja. Pucnjavu su prijavili hrvatski specijalci nakon što su migrante spriječili u pokušaju ulaska u Hrvatsku. 

Ne zna se je li pucao netko od migranata, krijumčari ili netko treći. 

Prve informacije govorile su o tome da je pucano na hrvatske specijalce, no iz Policijske uprave karlovačke tek navode da su specijalci čuli pucnjeve. Napominju i da nitko od policajaca nije ozlijeđen. 

Božinović: "Točno je da su policajci čuli pucnjeve koji su došli iz smjera BiH"

Događaj je nakon sjednice vlade komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Točno je da su policijski službenici koji rade na zaštiti granice čuli pucnjeve koji su došli iz smjera BiH", rekao je Božinović.

"Provodi se kriminalističko istraživanje, a najvažnije je da nitko nije ozlijeđen ili ranjen", kazao je Božinović i dodao da je pritisak na granice pojačan.

"Policajci su čuli hice, nitko nije ozlijeđen. Još nije utvrđeno što se točno dogodilo"

Priopćenje PU karlovačke prenosimo u cijelosti.

"Jučer, 20. rujna, oko 15:40 sati policijski službenici koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području općine Rakovica u mjestu Koranski Lug, čuli su nekoliko pucnjeva s teritorija Bosne i Hercegovine, a nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na teritorij Republike Hrvatske.

Na lokaciji gdje su bili raspoređeni policijski službenici provedene su mjere i radnje prvog zahvata, uključujući i dokaznu radnju očevida kojima za sada nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi dinamiku i okolnosti događaja. Napominjemo da nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen. 

Također, o ovim saznanjima obaviještena je i policija BiH te prema prvim informacijama nemaju saznanja o takvom događaju.

Nakon pucnjave patrolirala ophodnja

Odmah nakon događaja uspostavljena je mješovita ophodnja na strani Bosne i Hercegovine kako bi patrolirala na tom području od 19:00 do 07:00 sati te u tom vremenu nisu evidentirani nezakoniti migranti na području Koranskog Luga. 

Za napomenuti je kako ovo nije prvi put da hrvatski policijski službenici svjedoče pucnjevima na području BiH strane s obzirom na to da se radi o šumskom području u kojem se evidentiraju događaji i kaznena djela poput krivolova ili šumskih krađa. 

No u posljednje vrijeme primjećuju i određenu nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice jer zbog nemogućnosti nezakonitog prelaska državne granice dolazi do sukoba među njima. Samo u osam mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka kazneno je prijavila 284 krijumčara migrantima.  

Neovisno o tome, a s naglaskom na zaštitu sigurnosti, života i mira svih, policijski službenici PU karlovačke nastavljaju kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili sve okolnosti događaja", priopćila je karlovačka policija.

Sindikat policije: Policajci, povećajte oprez

Oglasio se i Sindikat policije Hrvatske.

"Sindikat policije Hrvatske izražava punu podršku našim kolegama policajcima koji su tijekom obavljanja svoje dužnosti na granici s Bosnom i Hercegovinom svjedočili još nerazjašnjenoj pucnjavi iz vatrenog oružja. Incidenti poput ovog jasno pokazuju da se sigurnosna situacija može promijeniti u trenu te da su izazovi s kojima se svakodnevno susreću naši policajci iznimno veliki.

U svjetlu ovakvih događanja, apeliramo na sve policijske službenike da povećaju oprez prilikom obavljanja svoje dužnosti na granici, kao i u svim drugim situacijama. Također, želimo naglasiti da policijski službenici moraju imati pravo koristiti sve zakonom predviđene ovlasti kako bi zaštitili sebe, svoje kolege i građane Republike Hrvatske.

Sindikat policije Hrvatske stoji uz svoje kolege i daje im punu podršku u ovim izazovnim vremenima. Svjesni smo rizika kojima su svakodnevno izloženi i vjerujemo da će nadležne institucije poduzeti sve potrebne mjere kako bi zajamčile njihovu sigurnost", priopćili su iz Sindikata. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više