Špijunska afera u Grčkoj, prisluškivali šefa oporbene stranke

Foto: EPA

GRČKI konzervativni premijer Kiriakos Micotakis rekao je da je prisluškivanje čelnika oporbene ljevice bila politički neprihvatljiva pogreška, što je skandal koji je uzdrmao njegovu vladu.

Dvije ostavke, među kojima i ona ravnatelja državne obavještajne službe (EYP) zadale su u petak snažan udarac njegovoj vladi pošto je otkriveno da su te službe nadzirale mobilni telefon Nikosa Androulakisa, europskog zastupnika i predsjednika stranke PASOK-KINAL (socijalisti), treće po snazi u parlamentu.

Ove dvije ostavke dogodile su se deset dana pošto je Nikos Androulakis (socijalist) kritizirao pokušaj nadziranja njegova mobitela putem nezakonitog programa Predatora.

Premijer: Nadziranje Androulakisova je legalno, ali pogrešno

EYP-ov postupak nadziranja Androulakisova mobitela je legalan jer je bio službeno odobren, ali je pogrešan, priznao je premijer u televizijskom obraćanju.

"Nisam bio upoznat s time", rekao je, ocijenivši EYP-ovo postupanje politički neprihvatljivim i kritizirajući endemske slabosti u toj službi.

EYP je u nadležnosti Kiriakosa Micotakisa od njegova izbora u srpnju 2019., što je jedna od prvih reformi koje je počela provoditi njegova vlada.

"Prije nekoliko dana obaviješten sam da je državna obavještajna služba u rujnu 2021., kada je Nikos Androulakis već bio europski zastupnik", počela legalno nadzirati njegov mobitel, rekao je.

Istaknuo je da je taj nadzor "trajao tri mjeseca i završio se automatski, kao što predviđa zakon", nekoliko dana nakon Androulakisova izbora za predsjednika PASOK-KINALA u prosincu 2021. Najavio je i niz reformi u obavještajnoj službi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više