Kerum: HDZ je pušiona. S Puljkom sam ok, dogovorili bi se da nema onog nacista

Andrea Topić

IZ VRHA splitskog SDP-a neslužbeno smo doznali da u Gradskom vijeću planiraju surađivati sa strankom Centar, čiji je kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak.

Kampanja je bila oštra, u njoj je SDP-ov Ante Franić bio poprilično kritičan prema Puljku, praktički ga odredivši kao svog glavnog rivala, tako da je informacija o njihovoj mogućoj suradnji nekima došla kao iznenađenje. 

SDP odbija koaliciju, ali nudi podršku u Vijeću

"Split je odabrao promjenu. To nismo mi, ali je normalno da podržimo bilo koga tko nije HGS ili HDZ. Koalicije ne želimo, ali podrška u Vijeću - da", rečeno nam je iz vodstva SDP-a.

U Gradsko vijeće su ušli Ante Franić, Davor Matijević i Goran Kotur.

Kerum priželjkuje nove izbore

Stranka Željka Keruma dobila je četiri vijećnika. Ne ide mu se ni s HDZ-om ni s Centrom.

"Nisan još odlučio. HDZ je pušiona, a Centar ne zna šta ih je spopalo. Ne znaju di gonu. Ja bi najrađe da se ponove izbori. Teško će se ode išta moć sastavit. Ma nema, izbori su za devet miseci novi", predviđa Kerum.

Na pitanje zašto neće s Centrom (osim zato što Centar neće s njim) poručio je da Puljak nosi teret svoga zamjenika Bojana Ivoševića. Kerum ga je više puta vrijeđao jer mu je otac porijeklom iz Srbije.

"Ja san s Puljkon OK. Da nema onoga nacistu i nacionalistu sa sobom, onoga rasistu, šovinistu, mi bi se i mogli dogovorit. Šta se tiče Puljka, nije to problem. Ali ovaj njegov zamjenik...", zgraža se Kerum.

Mamić i Ramljak ne žele blizu Keruma

Dva vijećnika dobila je i lista poduzetnika Tomislava Mamića i profesorice Branke Ramljak. Na pitanje hoće li se prikloniti HDZ-u ili Centru odgovaraju da neće onamo gdje će biti Željko Kerum.

"Kao što smo i do sada komunicirali, vijećnici NL-a Ramljak i Mamić neće biti dio platforme ili koalicije koja uključuje HGS", poručili su. 

Dodajmo da je stranka Ivice Puljka više puta najavila da ne namjerava koalirati sa Željkom Kerumom ni s HDZ-om, tako da je izgledno da bi im se Mamić - Ramljak tim mogao prikloniti. Osim ako HDZ odbije Keruma, svog dosadašnjeg koalicijskog partnera, pa se tim poduzetnika i profesorice pridruži HDZ-u. 

Možemo!, Pametno i Nova ljevica još ne znaju

S nestrpljenjem se očekuje reakcija platforme Možemo!, Nove ljevice i Pametnog, bivše Puljkove stranke. Dobili su tri stolice u Vijeću. U gradski sabor ulaze Jakov Prkić, Tamara Visković i Kristina Vidan. Kažu kako im treba vremena da se dogovore unutar svojih redova kome će dati podršku.

U Vijeću će biti i tri mostovca: Ivica Grković, Ivana Ljulj i Josip Markotić. Do zaključenja članka nismo dobili informaciju o njihovim namjerama. 

Teško će itko sastaviti većinu...

Bilanca je takva da HDZ ima devet vijećnika, Centar sedam, Kerum četiri, SDP troje, Pametno-Možemo-RF troje, Most troje i Mamić - Ramljak dvoje.

Računajmo da Centar na svojoj strani ima SDP i Mamić - Ramljak, recimo da im se prikloni i zeleno-lijeva koalicija, opet ih ne bi bilo dovoljno za većinu u Vijeću. 

Novi izbori koštali bi minimalno milijun kuna. Pitanje je bi li građani na njima drugačije glasali. 

Pročitajte više