KBC Split ženi zakazao pretragu za lipanj. Ne ove godine, a ni iduće. Nego 2023.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL, Index

PACIJENTICI splitskog KBC-a zakazan je termin za magnetnu rezonancu koljena u utorak, 13. lipnja 2023. godine, u 19 sati i 30 minuta. To je za malo više od dvije godine. 

Ili, ako zvuči bolje, 25 mjeseci i jedan dan. Odnosno 762 dana. Ili 108 tjedana i 6 dana. Može se reći da je dobila termin za 18.288 sati. Praktički, za 1.097.280 minuta. Zapravo je od testa dijeli 65.836.800 sekundi.

Jasno je, žena ne može toliko čekati.

Ako ovu pretragu želi napraviti privatno, a morat će jer hrvatsko zdravstvo očito nije u stanju na vrijeme isporučiti uslugu za koju ga financiramo, tada će trebati izdvojiti od 1600 do 2000 kuna. 

Ni u ostalim dijelovima splitske bolnice stanje nije sjajno. Prvi slobodan termin za kontrolu štitnjače dobit ćete u ožujku 2022. godine. 

Pretraga joj hitno treba, mora na operaciju

Dalmatinka nam je objasnila što se točno dogodilo s njenim koljenom i zašto joj je pretraga hitno potrebna. 

"Pukao mi je meniskus i u koljenu se počela skupljati voda. Potrebna mi je operacija što prije, ali da liječnici budu sigurni, trebala bih napraviti magnet. I sad, naravno da ću morati posuditi novac kako bih pretragu obavila kod privatnika, iako svaki mjesec kao obrtnik uplaćujem 980 kuna doprinosa za zdravstvo.

Zbog cijele situacije s koronavirusom sada ne radim i ne dobivam potporu", objašnjava nam svoju situaciju pacijentica, dodajući kako je ovo tipična hrvatska priča malog čovjeka. 

A što za to vrijeme rade veliki ljudi? 

Beroš se za to vrijeme bavi drugim problemima

Ministar zdravstva Vili Beroš baš danas je u viziti splitskog KBC-a.

Ondje je odgovarao na novinarska pitanja o propustima u organiziranju cijepljenja, pobuni u KBC-u Sestre milosrdnice te ostalim problemima u svom resoru zbog kojih priča o običnom terminu pretrage, o onome što bi trebala biti osnovna zadaća zdravstva, više i ne dolazi do izražaja. 

 

Pročitajte više