Splitska Čistoća poskupljuje odvoz smeća

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

SPLITSKA Čistoća najavila je kako će od 1. siječnja promijeniti cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, to jest odvoza, s dosadašnjih 0.022 kune na 0.05 kuna po litri, ali kažu da bez obzira na to poskupljenje odvoz otpada u Splitu ostaje među najjeftinijima u Hrvatskoj.

Novim cjenikom korigira se samo varijabilni dio cijene javne usluge skupljanja komunalnog otpada s dosadašnjih 0.022 kune na 0.05 kuna po litri, priopćili su iz te tvrtke. Kako je obrazloženo, korekcijom cijene na 0.05 kuna po litri Čistoća će sredstva uložiti i u nabavu specijalnih vozila za pražnjenje polupodzemnih spremnika, uređaje za mljevenje otpada, baliranje reciklabilnog otpada, sustav elektronske evidencije pražnjenja, novi način upravljanja poslovnim procesima i druga učinkovita suvremena rješenja.

Time će se istovremeno unaprjeđivati uvjeti za recikliranje i stimulirati građane da odvajaju otpad još više i lakše kako bi se, među ostalim, smanjio pritisak na odlagalište na Karepovcu, poručili su iz Čistoće.

Fiksni dio cijene za kućanstva ostaje 30 kuna bez PDV-a, odnosno 100 kuna bez PDV-a za pravne subjekte svih kategorija.

Cijena odvoza u Splitu, kako tvrde u Čistoći, i dalje ostaje među najnižima u Hrvatskoj, a Čistoća će napokon ostvariti prijeko potrebna ulaganja u nove polupodzemne spremnike kako bi grad Split bio još čišći te pratio najmodernije ekološke standarde, izvijestili su iz ove komunalne tvrtke.

Kako su poručili iz Čistoće, ulaganje u polupodzemne spremnike širom Splita omogućit će građanima bolje odvajanje otpada, a samim time i spriječiti daljnje povećanje cijena odvoza.

"Novim cjenikom uspostavlja se odnos fiksnog i varijabilnog dijela prema najboljim europskim standardima, tako da potiče građane na odvajanje otpada, a da pritom ukupna cijena za odvoz ne opterećuje značajnije kućni budžet. Primjerice, cijena odvoza otpada za tročlanu obitelj u Splitu trenutno iznosi 39,92 kune, a nakon povećanja će iznositi 50,64 kuna. Za usporedbu, cijena odvoza za tročlanu obitelj u Rijeci nakon povećanja iznosi oko 160,00 kuna," tvrdi u priopćenju splitska Čistoća.

Trenutna stopa odvajanja otpada u Splitu iznosi 16.5 posto, dok je zakonski normativ minimalno 50 posto, što je moguće dostići jedino daljnjim investicijama u infrastrukturu.

Pročitajte više