Splitski liječnik: Suzdržite se od agresije na splitske doktore, imamo brojne ispade

Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

POVODOM smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića, oglasila se i splitska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora te izrazila iskrenu sućut njegovoj obitelji, rodbini i prijateljima.

"Dajemo punu podršku zahtjevima da se ovaj slučaj detaljno istraži te inzistiramo da se zbog interesa javnosti i zbog svih zdravstvenih djelatnika koji svakodnevno odgovorno i požrtvovno rade svoj posao, nakon što rezultati istrage budu gotovi, isti i javno objave", istaknuli su u priopćenju koje je potpisao dr. Zdeslav Benzon u ime Upravnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Split, prenosi Slobodna

"Suzdržite se od agresije. Posebno molim pojedine kolege liječnike..."

Uputili su i molbu svim javnim osobama, medijima i građanima koji imaju potrebu reagirati u ovoj traumatičnoj situaciji, da u se u svojoj komunikaciji i ponašanju prema zdravstvenim djelatnicima suzdrže od agresivnih ispada, uvreda, neprimjerenih komentara i generaliziranih ocjena ili zaključaka.

"Posebno molimo pojedine kolege liječnike da neprimjerenom komunikacijom ne pogoršavaju ovu tešku situaciju i ne produbljuju traumu. Vjerujemo da je većini prva želja unapređenje sustava, koji zasigurno zahtijeva promjene. Nažalost, prethodnih dana svjedočimo velikom broju neprimjerenih reakcija prema zdravstvenom osoblju, čime se dovodi u pitanje baš svakog liječnika, baš svaki savjet i odluka, što nikako nije dobro ni za koga", ističu splitski liječnici iz ove udruge.

Tvrde kako zdravstveni djelatnici godinama rade u ekstremnim uvjetima te da se činjenice o manjku zdravstvenih radnika neće promijeniti tako da one koji su ostali i koje se i dalje bore i rade u Hrvatskoj nazivamo pogrdnim imenima, pa ni da se unaprijed osuđuje i stigmatizira ljude o čijoj odgovornosti još uvijek ne možemo suditi.

"Pozivamo na što hitnije i transparentnije dovršenje istražnog postupka"

"Hrvatski liječnici i medicinsko osoblje svakodnevno brinu o desecima tisuća pacijenata na visokoj razini i društvo ne može bez njih. Odnosi se to i na djelatnike KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko- dalmatinske županije koji u ljetnim mjesecima rade i više i u težim uvjetima zbog povećanog broja pacijenata iz cijelog svijeta.

Stoga pozivamo na što hitnije i transparentnije dovršenje istražnog postupka, što djelotvornije i brže promjene u sustavu i molimo vas da ne gubite povjerenje u zdravstvene radnike u cjelini jer najveći dio nas obavlja svoj posao s požrtvovnošću, znanjem i željom da vam pomognemo", piše u ime kolega dr. Zdeslav Benzon te na koncu priznaje:

"Boli nas kad je pacijentu teško ili kad umre, iako bi čovjek mislio da će s godinama postati lakše. Ali moramo nastaviti u poslanju i nakani da zajedno s vama poboljšavamo sustav u kojem radimo, na dobrobit svih."

Pročitajte više