Splitski vatrogasci zatrpani pozivima građana

Screeshot: Dalmacija Danas

SPLIT i okolicu danas oko 13 sati pogodilo je jako kišno i grmljavinsko nevrijeme koje je poplavilo ceste, zbog čega je ponegdje bio otežan promet, dok su vatrogasci primili stotinjak poziva građana.

Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosila se na ispumpavanja okna liftova i podrumskih stanova, a u jednom slučaju vatrogasci su intervenirali kako bi ugasili požar razvodne kutije, koja je uslijed udara groma planula na sedmom katu stambene zgrade, doznaje Hina u županijskom Vatrogasno-operativnom centru.

Najviše kiše palo na Sućidru

Prema riječima Rade Popadića iz udruge Crometeo koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, subotnjom kišom prekinuta je višemjesečna suša u dijelovima Dalmacije, a razlog je u prolasku visinske ciklone, koja se svojim centrom premještala sa sjevernog na južni Jadran.

Popadić je rekao da je, prema podacima mreže meteoroloških postaja, najviše kiše palo na području splitskog gradskog kotara Sućidar, u kojem je izmjereno čak 45 litara po četvornom metru, čime je premašena prosječna količina oborina za čitav kolovoz. 

Obilna kiša i u Dalmatinskoj zagori

Oborine nisu zaobišle ni druge dijelove srednje Dalmacije; kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnijih je oborina bilo u dijelovima Dalmatinske zagore.

Ciklona je, uz obilne oborine, donijela i zamjetan pad temperature zraka za 10 do 15 Celzijevih stupnjeva u odnosu na jučer. Pojedina mjesta Dalmatinske zagore mjere tek 15 stupnjeva, dok je na Dinari u 15 sati izmjereno tek osam stupnjeva.

"Kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan", izjavio je Popadić.

U Splitu su uobičajeno bile poplavljene gradske ulice i ceste na kojima su se zbog nečistoće uz rub kolnika začepili odvodi pa su na nekim mjestima vozači u svojim automobilima više plutali nego vozili  dok su pješaci te ceste i ulice zaobilazili u širokom luku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više