Srbija poništila sve dozvole za rudnik litija. Rio Tinto: Iznimno smo zabrinuti

Foto: Amir Hamzagic/Pixsell

DIONICE britansko-australske rudarske tvrtke Rio Tinto pale su u petak nakon što je Srbija poništila dozvole za istraživanje litija zbog zabrinutosti za okoliš, smanjivši šanse kompanije da postane lider u europskoj proizvodnji tog metala.

Odluka je donesena nakon zahtjeva ekoloških udruga da se zaustavi 2.4 milijarde dolara vrijedan projekt Jadar, izjavila je premijerka Ana Brnabić u četvrtak na konferenciji za novinare u Beogradu. "Gotovo je, sve je završeno što se tiče Rio Tinta", naglasila je Brnabić.

Pale dionice Rio Tinta, oni kažu da su iznimno zabrinuti

Riove dionice zaključile su u četvrtak trgovinu na australskoj burzi u minusu 4.1 posto, a nakratko su potonule i 5.1 posto, najsnažnije od kolovoza 2021. godine. U jutrošnjoj trgovini u Londonu oslabjele su više od tri posto. 

Rio je poručio da je "iznimno zabrinut" zbog odluke Beograda, dodavši da preispituje njezine pravne temelje. Australska vlada izjavila je da žali zbog odluke srpske vlade o poništenju dozvola.

"Ističemo da bi značajno ulaganje Rio Tinta u Srbiji donijelo veliku ekonomsku korist. Australske tvrtke koje se bave resursima imaju izvanrednu reputaciju u cijelom svijetu, posebno kada je u pitanju stručno znanje", navela je u priopćenju Reutersu australska vlada.

Težak udarac australskoj kompaniji

Odluka Srbije težak je udarac australskoj kompaniji, koja se nadala da će joj rudnik Jadar osigurati mjesto među 10 vodećih proizvođača litija u svijetu. Litij je ključni sastojak baterija, važne komponente električnih automobila.

Rudnik je jedini Riov projekt vađenja litija i trebao je u punom kapacitetu proizvoditi 58.000 tona rafiniranog litijevog karbonata za baterije, čime bi postao najveći u Europi. Kompanija je prije mjesec dana najavila i kupnju rudnika litija u Argentini za 825 milijuna dolara.

Snažna globalna potražnja za tim metalom daleko nadmašuje ponudu i njegove su cijene u posljednjih nekoliko godina dosegnule rekordne razine. Cijene u terminskim ugovorima, kojima se na čikaškoj burzi počelo trgovati u svibnju prošle godine, skočile su u četvrtak čak 171 posto, na rekordnih 38 američkih dolara po kilogramu, prema podacima Refinitiva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više