Središnje banke zbog inflacije podižu kamatne stope, dolar ojačao

Foto: EPA

NA azijskim se burzama danas trguje oprezno jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava dok središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,1 posto, nakon jučerašnjeg rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju porasle su pak, između 0,1 i 0,6 posto. Na samom početku trgovanja MSCI indeks bio je u plusu jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu.

No, ubrzo je taj indeks promijenio smjer jer nema baš previše razloga za kupnju dionica, dok se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, a središnje banke istodobno zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Jutros su monetarne vlasti Južne Koreje ponovno, drugi mjesec zaredom, povećale ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, na 1,75 posto, što se i očekivalo. A jučer objavljeni zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da su čelnici američke središnje banke spremni za daljnje povećanje cijene novca.

Ulagači se uzdaju u FED

Zapisnik je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi i na sjednicama u lipnju i srpnju bilo prikladno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova i da je gospodarstvo dovoljno snažno da to izdrži.

"Jednoglasnost je dobra, to znači da nema nesigurnosti oko toga što treba dalje učiniti u kraćem razdoblju. A do rujna će Fed imati dovoljno gospodarskih pokazatelja da procijeni što je potrebno dalje poduzeti", kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu. To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, a na to upućuju i svi posljednji pokazatelji. Ulagači se ipak nadaju da će Fed suzbiti inflaciju, i to uz 'mekano prizemljenje' gospodarstva, a ne recesiju.

Stoga će idućih dana u fokusu biti makroekonomski pokazatelji. U četvrtak će biti objavljeni revidirani podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju, a analitičari očekuju manji pad od 1,4 posto na anualiziranoj razini, koliko je pokazala prva procjena.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o osobnoj potrošnji, koje će pokazati koliko je snažna potrošnja, ali i to je li u ožujku inflacija dosegnula svoj vrhunac, kao što neki drugi pokazatelji sugeriraju.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101,97 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,92 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 126,85 na 127,35 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0695 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0715 dolara.

Cijene nafte, pak, blago su porasle nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,03 posto, na 114,08 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,16 posto, na 110,50 dolara.

Pročitajte više