Srića: Nedopustivo je uopće pomišljati na skidanje maski u lipnju

"STANJE u KB-u Dubrava je prilično dinamično, brojka je manja nego proteklih tjedana, ali je broj novoprimljenih hospitaliziranih između 30 ili 40  pacijenata. Otpuštamo upola manje. Stanje je još uvijek prilično žestoko, puno se radi i ne možemo govoriti da smo završili treći val, možemo reći da idemo prema nekom platou i da moguće idemo prema kraju, ali da smo ga pobijedili, to još uvijek ne možemo reći", istaknuo je pulmolog Saša Srića gostujući jutros u Studiju 4 HTV-a.

Ako će brojka novozaraženih padati, možemo očekivati da će u sljedeća dva-tri tjedna brojka hospitaliziranih i preminulih biti manja, dodaje.

"U ovom trećem valu najprisutniji je tzv. britanski soj, koji pogađa svu populaciju, tako i mlađe bez ikakvih bolesti, dobrog zdravlja. I ono što je specifično je da se pacijent praktično u pola sata respiratorno 'urušava' i dolazi do prebacivanja u jedinice intenzivnog liječenja. Jedan od simptoma je brzo pogoršavajuća zaduha. Drugi simptomi su slični, povišena tjelesna temperatura, kašalj, gubitak okusa, mirisa, ali razvijaju i akutne moždane udare, što je učestalije nego što je to bilo u prethodnim valovima. Nagle smrti javljaju se kao posljedica plućne embolije, stavljaju ih na lijek heparin koji sprječava stvaranje krvnih ugrušaka", rekao je Srića.

"Covid-putovnice nisu diskriminacija"

Za Covid-putovnice kaže da to apsolutno nije diskriminacija.

"To je činjenično i vrlo bitno da oni koji su cijepljeni mogu putovati, a oni koji se neće cijepiti, neće imati tu mogućnost. Covid-putovnice moći će se izrađivati u onom trenutku kada svi koji su zainteresirani mogu biti procijepljeni. Rizik obolijevanja od covida je znatno veći od nuspojava, treba se cijepiti prvim dostupnim cjepivom. Rizik od tromboembolijskog incidenta je 0.045, a  rizik, kada dobijete covid, da dobijete bilo kakav incident je ogroman", objašnjava Srića.

Repriza na jesen?

Strahuje li od reprize na jesen? Kaže da želi vjerovati da je nećemo imati, ali da četvrti val ne možemo isključiti. "Bolest nema sezonalni karakter, a moguće je i treće docijepljivanje", dodaje.

"Uspijemo li dovoljno procijepiti populaciju i pridržavati se epidemioloških mjera... A kad sam čuo u javnom prostoru da ćemo u šestom mjesecu skidati maske, to je nedopustivo uopće pomišljati, a kamoli o tome razgovarati. Naravno, sve ovisi o tome hoće li biti mutacija, ali i ova cjepiva štite od smrti", kaže Srića.

Vezano za turističku sezonu jesmo li preoptimistični, on kaže: "Nisam preoptimističan." Što se tiče ekonomije, kaže da razumije da su ljudi željni rada, ali nije vrijeme da se mjere relaksiraju, u ovom periodu je sklizak teren. "I 1. lipanj, po meni, je prerani trenutak", zaključuje Srića.

Pročitajte više