Srpski ministar: Nećemo moći prihvatiti rezultate ruskih referenduma

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

SRPSKI ministar vanjskih poslova Nikola Selaković danas je na konferenciji za novinare rekao kako Srbija, u skladu s normama međunarodnog prava, neće moći prihvatiti rezultate ruskih referenduma u Ukrajini.

"S jedne strane, tu je naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a s druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica", rekao je Selaković.

Srbi potpisali sporazum s Rusima, oporba napala Vučića

Rusija i Srbija potpisale su ovog tjedna u New Yorku na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a Plan konzultacija ministarstava vanjskih poslova tih dviju zemalja za sljedeće dvije godine.

Zbog toga je oporba u Srbiji žestoko napala Vučićevu vladu. Tako je Stranka slobode i pravde (SSP) poručila da je nevjerojatno da, dok cijeli svijet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svjetski mir i gleda svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, Selaković zaključuje sporazum s državom koja direktno krši Povelju UN i namjerava svom teritoriju prisvojiti teritorij druge međunarodne priznate zemlje.

Na današnjoj konferenciji Selaković je branio suradnju. Rekao je da se "radi se o tehničkoj stvari koja se obavlja od 1996. godine i da sporazum napadaju oni koji ga nisu ni vidjeli".

Pročitajte više