KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Štampar: Zagrepčani, otkažite termin PCR testiranja ako ne možete doći

Ilustracija: Marko Prpić/PIXSELL

S OBZIROM na to da posljednjih nekoliko dana između 200 i 250 ljudi nije došlo na zakazani termin za PCR testiranje, NZJZ "Dr. Andrija Štampar" pozvao je Zagrepčane da otkažu termine za testiranje ako ne mogu doći jer potencijalno zaraženi termin za PCR čekaju i do tjedan dana.

Osigurani su dodatni termini za testiranje djece

U Zavodu ističu da je dostupan velik broj termina za testiranje, a osigurani su i dodatni termini za testiranje djece. Međutim, zbog sve većeg broja pozitivnih građana na kućnom testu, kao i onih sa simptomima, termini se brzo popunjavaju.

Napominju kako Služba za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a dnevno PCR-om testira od 2500 do 3000 građana, a trenutno je pozitivnih čak 70 posto. Naručivanje na PCR test može se samostalno obaviti putem aplikacije, telefonom ili elektroničkom poštom, a građani obavezno moraju imati odgovarajuću liječničku uputnicu.

Termin možete dogovoriti ili otkazati slanjem maila

Građani koji plaćaju PCR testiranje i dolaze bez uputnice liječnika obiteljske medicine moraju to naglasiti prilikom prethodnog naručivanja putem navedenih platformi, koje je i za njih obavezno.

Pozivni centar NZJZ-a dostupan je sedam dana u tjednu od 8 do 20 sati, a građani se za testiranje mogu naručiti pozivom na sljedeće brojeve: 01 4696 308, 01 4696 315 i 01 5563 102, dok je termin moguće dogovoriti ili otkazati i slanjem elektroničke pošte na covidinfo@stampar.hr. Prilikom otkazivanja termina dovoljno je napisati ime i prezime, datum rođenja i termin narudžbe.

Pozitivne rezultate BAT-a ne treba potvrđivati PCR testom

Zavod također podsjeća da pozitivne rezultate brzog antigenskog testa (BAT), obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više ne treba potvrđivati PCR testom.

Izabrani liječnik obiteljske medicine i pedijatar svojim pacijentima, kojima je sam proveo testiranje, na temelju rezultata pozitivnog BAT-a, nakon upisa u bazu HZZO-a, određuje izolaciju, provodi praćenje kontakata, a po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju covida.

Pročitajte više