Stanje u Lisičansku nakon pada: "Situacija je sada dobra, cilj mi je ostati živa"

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKA policijska vozila izrešetana mecima, glomazne zgrade lokalne uprave spaljene i izbušene granatama i oštećena zlatna kupola pravoslavne crkve - to je danas Lisičansk. Reutersov izvjestitelj u Lisičansku, koji su u nedjelju zauzeli Rusi i proruski separatisti, vidio je samo nekoliko stanovnika u gradu, negdašnjem domu gotovo 100.000 ljudi, i rašireno razaranje, što svjedoči o žestini bitke za njegovo osvajanje.

Nekoliko civila, sve žene, pregledavalo je štetu, oklopna vozila kojima su upravljale postrojbe koje podupire Rusija polako su se kretala ulicama, a crveni stijeg sovjetske pobjede - simbol Drugog svjetskog rata koji su usvojile ruske snage - visio je iznad ulaza u uništenu zgradu lokalne vlade.

Strateška vrijednost

Pad Lisičanska u ruke Rusije Moskva je pozdravila kao važan trenutak. Ruske snage sada potpuno kontroliraju širu regiju Luhanska, što je jedan od ciljeva "specijalne vojne operacije" predsjednika Vladimira Putina u svrhu eliminacije onoga što smatra opasnom prijetnjom.

Za Ukrajinu je zauzimanje grada bio bolan poraz u, kako kaže, neopravdanom agresorskom ratu osmišljenom da zauzme dijelove njezinog teritorija i učini je manjom i slabijom. Ukrajinski čelnici tvrde da grad ima malu stratešku vrijednost i da su ukrajinske snage tjednima uspijevale zadržati ruske snage koje su pokušavale zauzeti Lisičansk i obližnji grad te da su vratile dio teritorija na jugu zemlje.

Reporter Reutersa koji je posjetio Lisičansk uz pomoć samoproglašene Narodne Republike Luhansk koju podupire Rusija, ušao je u grad u kojemu se ne čuje pjev ptica i koji je na nekim mjestima bio jezivo tih nakon što je većina njegovih stanovnika pobjegla.

"Cilj mi je ostati živa"

Olga, 67-godišnja umirovljenica koja je ostala u gradu, pozdravila je novostečeni mir. "Situacija je sada dobra. Samo se bojimo da će se to (borbe) vratiti", rekla je dodavši da je prvo što želi napraviti posjetiti svoju djecu u Rusiji.

Dodala je da joj je cilj "ostati živa". U drugim dijelovima grada zgrada lokalne uprave od spaljene sive opeke s ukrajinskim grbom stajala je prazna, a na gornjim katovima nedostajali su prozori.

Na ulicama su izgorjeli automobili, olupine najmanja dva policijska patrolna vozila, od kojih je jedno na krovu s vjetrobranskim staklom izrešetanim mecima. Na dugačkom niskom trgovačkom centru razbijeni su mnogi prozori, a zlatna kupola pravoslavne crkve je probušena.

Ostali su neki znakovi ukrajinskog identiteta grada: mala hrpa pohabanih ukrajinskih putovnica u uredu lokalnog tužitelja koji nema krov i ukrajinska zastava ostavljena na cesti nedaleko od "zgužvanog" kombija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više