Stanovnici Lopuda prosvjeduju zbog odašiljača visokog 36 metara, pokrenuli peticiju

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

STANOVNIKE Lopuda uznemirila je vijest o izgradnji novog antenskog sustava visokog 35.5 metara unutar naselja u kojem se nalaze kuće i vile za odmor. Tvrde da će novi odašiljač zbog svoje monumentalnosti u potpunosti narušiti vizuru tog dijela Lopuda.

Mještani kažu da su u početku mislili da tvrtka Odašiljači i veze radi rekonstrukciju postojećeg odašiljača, no ubrzo im je postalo jasno da se umjesto jednostavne obnove gradi trostruko veći objekt. Novi odašiljač bi trebao biti 13 metara viši od starog.

"Odašiljač će biti puno veći, a ništa nam nisu rekli"

„Posebice problematičnim ocjenjujemo to što će novi toranj biti visok 35.5 metara, odnosno što će biti 2.7 puta veći od postojećeg odašiljača. S obzirom na njegovu veličinu, za očekivati je da će na njega doći još i dodatna oprema antenskog sustava pa je logično zaključiti da će se tu raditi i o većem elektromagnetskom zračenju o čemu nas do danas nitko nije informirao“, izjavio je Ivo Mihajlović, stanovnik Lopuda.

Stanovnici, stoga, od tvrtke Odašiljači i veze traže obustavu radova na postojećoj lokaciji do pronalaska drugog prikladnog rješenja, odnosno da se toranj izmjesti izvan rezidencijalnog kvarta gdje će imati manji utjecaj na zdravlje stanovnika te neće trajno narušiti vizuru spomenika nulte kategorije i turističku valorizaciju objekata koji se nalaze na tom području.

Pokrenuli peticiju

Pokrenuli su i peticiju koja je do sada skupila nešto više od 250 potpisa. Peticiju možete pogledati ovdje.

Jedan od vlasnika nekretnine u blizini odašiljača je odvjetnik koji tvrdi da zemljište na kojem se gradi odašiljač nije građevinsko. Kaže da je za to od nadležnog gradskog ureda dobio i potvrdu te da je stoga bilo kakav akt o gradnji neutemeljen. 17. siječnja je to poslao Državnom inspektoratu te zatražio izlazak na teren i obustavu radova.

HAKOM: Radi se o zamjeni, dali smo potvrdu

Index je poslao upit tvrtki Odašiljači i veze, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo. U međuvremenu se za Dubrovački vjesnik oglasio HAKOM koji piše da se radi o zamjeni postojećeg stupa.

"U slučaju Lopud, za planiranu gradnju – rekonstrukciju na postojećoj lokaciji na Lopudu, kojom se zamjenjuje postojeći antenski stup visine 20 m s novim čelično-rešetkastim antenskim stupom visine 36 m od HAKOM-a je, kao javnopravnog tijela u području elektroničke komunikacijske infrastrukture prema Zakonu o gradnji, zatražena Potvrda na glavni projekt. HAKOM je, postupajući po članku 25. stavku 11 Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN br. 73/08, 90/11, 133/12, 71/14 I 72/17), izdao Potvrdu na glavni projekt", piše u priopćenju.

Kažu i da u slučaju nastupanja određenih promjena parametara radijskih postaja ili po zaprimanju opravdanog zahtjeva, HAKOM može i naknadno obaviti dodatna mjerenja elektromagnetskog polja na određenim lokacijama.

Dodali su i da na Lopudu HAKOM nije proveo mjerenja elektromagnetskih polja.

Pročitajte više