Stiže novi sustav plaća u javnom sektoru. Novi platni razredi, nagrade, kazne...

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

MINISTARSTVO pravosuđa i uprave otvorilo je e-Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, kojim se uvodi novi sustav plaća i vrednovanja rada u javnom sektoru. "Taj zakon predstavlja jedan od najvažnijih reformskih procesa u području javne uprave koji će osigurati kvalitetan i održiv sustav plaća i novi sustav vrednovanja rada prema modelu jednaka plaća za jednak rad", izvijestilo je Ministarstvo.

U trenutnom sustavu plaća postoji gotovo 2500 različitih radnih mjesta i 560 različitih dodataka na plaću, a reformom će se i dalje vrednovati složenosti poslova kroz dodatke koji će sada biti usporedivi budući da će temeljni postulat sustava plaća biti platni razredi.

Zakonom se uvodi 16 platnih razreda u koje će se kategorizirati sustav koeficijenata u rasponu od 0.90 do 8.00, čime se najniži koeficijent povećava s 0.631 na 0.90, odnosno plaće službenika s najnižim plaćama značajno će porasti. "Tako će se osigurati da poslovi iste ili slične složenosti poslova budu jednako i/ili slično vrednovani. Platni razredi, uz to, imat će važnu ulogu za vrednovanje rada", kažu u Ministarstvu.

Koeficijenti složenosti poslova, kao i do sada, utvrđivat će se kroz dvije uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova: za državnu službu i javne službe.

Uvodi se nagrađivanje i kažnjavanje zaposlenika

"Zakonom se uvodi kvalitetniji sustav ocjenjivanja zaposlenika, koji će uz nagrađivanje najistaknutijih zaposlenika obuhvaćati i sustav kažnjavanja loše ocijenjenih zaposlenika, odnosno onih zaposlenika kod kojih je zabilježena neučinkovitost u radu.

Službenici će moći napredovati temeljem postignute učinkovitosti u radu te tako ostvariti do 30 posto dodatka. Dodatno, u cilju kvalitetnijeg upravljanja sustava kvalitetom uvodi se nagrađivanje službenika i namještenika za ostvarene radne rezultate. Najizvrsniji službenici, s najbolje ostvarenim rezultatima, moći će ostvariti godišnju nagradu do neoporezivog iznosa novčane nagrade za radne rezultate prema poreznim propisima", objavilo je Ministarstvo.

"Bit će osnovano Vijeće za praćenje i unaprjeđenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama u kojem će biti predstavnici svih resora javnih i državnih službi, kao i socijalnih partnera. Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama dio je reformskih procesa koji se provode kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i predstavlja prekretnicu u upravljanju ljudskim potencijalima u javnom sektoru", ističe Ministarstvo.

Pročitajte više