Stižu bura, pljuskovi i pad temperatura. Evo kad bi se trebale vratiti vrućine

Ilustracija: Srecko Niketic/PIXSELL

PRED nama je nestabilno vrijeme pa će danas tako na moru biti bura, a povremeno oblačno vrijeme na kopnu i sjevernom Jadranu s nešto kiše, dok će se sutra vrijeme još pogoršati s pljuskovima i grmljavinom.

Danas će u Slavoniji i Baranji te osobito u Dalmaciji prevladavati sunčano, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda. U ostalim krajevima će naoblaka biti promjenljiva, ponegdje uz moguće malo kiše, ujutro uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, a popodne na zapadu središnje Hrvatske. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni. Na Jadranu će umjerena do jaka bura malo oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 29 do 34 °C, u gorju malo niža.

Sutra nas, prema prognozi DHMZ-a, već od jutra čeka postupan porast naoblake sa zapada. Od sredine dana mjestimične kiše bit će najprije u središnjim predjelima i Gorskom kotaru, zatim i na sjevernom Jadranu, a navečer i u Slavoniji i Baranji. Najviše sunčana vremena i uglavnom suho bit će u Dalmaciji. Vjetar na kopnu slab, popodne i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, dok će slaba do umjerena bura prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 14 do 19, duž obale između 21 i 26 °C. Najviša dnevna većinom od 29 do 32, no u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj između 24 i 28 °C.

Bura i oblaci pa novo pogoršanje s pljuskovima, grmljavinom i padom temperature

Današnji dan na moru će, dakle, obilježiti bura koja puše diljem obale, a pod Velebitom je jaka. Zbog toga je jutros zabranjen promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, upozorili su iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Nestabilnosti u pogledu kiše ili pljuskova može biti i u nastavku dana, većinom u zapadnoj unutrašnjosti poslijepodne.

Četvrtak donosi češće nestabilnosti, pljuskove praćene grmljavinom, koji mogu biti lokalno izraženiji, u unutrašnjosti prije svega, ali i na sjevernom Jadranu, prognozira meteorologinja N1 Tea Blažević. 

I petak će biti nestabilan, a pljuskova osim u unutrašnjosti može biti i u Dalmaciji. Posvuda će biti manje vruće, a pad temperature će biti izraženiji na kopnu. Na moru će ponovo zapuhati bura.

Kada se vraćaju vrućine

Od subote je vjerojatnost za kišu manja.

Malo ćemo predahnuti od velikih vrućina, čiji je povratak izgledan u drugom dijelu idućeg tjedna, prognozira meteorologinja.

Pročitajte više