Stiže sezona, a radnika je sve manje. Evo koje plaće i uvjete nude poslodavci

Foto: Shutterstock

SEZONA je pred vratima, turisti već polako dolaze, a prvi veći val očekuje se u narednih nekoliko dana zbog nadolazećeg blagdana. Prema procjenama, ova bi sezona po posjećenosti mogla biti rekordna. Ipak, nameće se jedan problem - radne snage sve je manje, posebice domaće, pa je velik broj poslodavaca primoran uvoziti strane radnike, kojih bi također ove godine u Hrvatskoj trebao biti rekordan broj.

Portiri i čistačice u hotelima rade za minimalac

Istražili smo oglase za poslove u turizmu za ovu sezonu. Jednostavno rečeno - poslodavci traže radnike iz svih područja - od sobara, kuhara, konobara, portira, radnika na recepciji, barmena, čistačica, a velik broj njih bi, sudeći prema informacijama na oglasima, trebao odmah početi s radom.

Trenutno je samo na stranici Zavoda za zapošljavanje 1008 aktivnih oglasa za konobare i 795 za kuhare, od kojih se većina traži za rad tijekom turističke sezone. Što se tiče plaća, one variraju od poslodavca do poslodavca.

Ipak, saznajemo da su u najvećem problemu hotelski lanci kojima se kao konkurencija u ponudi većih plaća nameću mali privatni poduzetnici, u prvom redu iznajmljivači apartmana, a koji za posao sobarice nude puno veće plaće.

“Najteži je slučaj na jugu Dalmacije, gdje je ogromna koncentracija privatnih apartmana čiji vlasnici nastoje biti konkurentni u odnosu na hotele i u pravilu nude veće plaće sobarica za njihovo održavanje. Većina sobarica zbog toga se opredjeljuje za rad u apartmanima. Plaća sobarica u hotelu kreće se oko 730 eura i normalno da su radnice nezadovoljne takvom plaćom, pogotovo u ovo doba inflacije”, kaže nam Eduard Andrić, predsjednik sindikata turizma Hrvatske.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Andrić kaže da je iz bookinga očigledno da će Hrvatska ove godine imati rekordnu posjećenost, ali da će ova sezona ujedno biti i sezona s do sada najvećim problemom pronalaska radne snage. Kaže da s hotelskim lancima još uvijek imaju problem s dogovaranjem visina plaća sezonskim radnicima. 

“Kolektivni ugovor hotelskih lanaca je u principu dobar jer smo kroz njega uspjeli zadržati veću plaću za 0.5 posto na svaku godinu radnog staža, stvarne troškove prijevoza, jubilarne nagrade za ukupan staž, tri mjeseca bolovanja i obvezu poslodavca da radniku isplati solidarnu pomoć.

U tom dijelu je kolektivni ugovor dobar, no problem je razrada složenosti poslova za koje se ugovaraju minimalne plaće za, primjerice, portire i čistačice. Njihove prosječne plaće prema kolektivnom ugovoru su minimalne i iznose 700 eura bruto.

U sektoru hotelijerstva postoje jači hotelski lanci poput Valamara, Maistre, Lukšić grupe i Bluesun hotela, ali razlike od hotela do hotela postoje. U pravilu, prosječne plaće u hotelskim lancima vežu se uz plaće konobara koje su u prosjeku 850 eura mjesečno. Plaće konobara u hotelima kreću se u rasponu od 730 do 1200 eura. 

Sezoncima se osigurava smještaj i obrok. Inače, po pitanju smještaja načinili smo velik iskorak jer su pojedini hoteli izgradili dodatne objekte za smještaj svojih radnika. U pravilu se daju tri obroka i radnicima se plaća put. Dobivaju i stimulacije jer se poslodavci, zbog prijašnjih loših iskustava, boje da radnik zbog nezadovoljstva radnim mjestom ne odustane od posla”, kaže.

Ogromna potražnja radnika, plaće i uvjeti ovise od poslodavca do poslodavca

Pretražili smo i oglase na stranici Moj posao. Tamo su ih tisuće i također je potražnja za konobarima, kuharima i ostalim osobljem u turizmu iznimno velika. Uz uvjete koje traže i nude, pojedine tvrtke objavile su i plaće za svoje buduće zaposlenike.

Tako za kuhara u jednom restoranu u Starom Gradu na Hvaru nude neto plaću od 1065 eura za rad od šest do sedam sati dnevno šest dana u tjednu. Nude smještaj zaposlenika u dvokrevetnim hotelskim sobama, tri topla obroka te plaćen putni trošak. Uz redovnu plaću, nude bonuse za posebne radne rezultate te nagradu od 650 eura radnicima koji se odluče vratiti i sljedeće sezone.

Foto: Screenshot/Moj posao

U Poreču i Rovinju otvoreno je radno mjesto za domaćina u kampu, koji obuhvaća poslove prihvata gostiju, naplate i izdavanja računa, recepcijskih poslova, čišćenja mobilnih kućica i održavanja istih, za plaću od 915 eura neto uz isplatu toplog obroka i plaćene prekovremene sate.

Foto: Screenshot/Moj posao

U Funtani su, prema oglasu na stranici Moj posao, za posao voditelja beach bara spremni dati plaću od 1800 pa do čak 2600 eura. Opis posla, između ostalog, podrazumijeva planiranje, organizaciju i nadzor rada cjelokupnog osoblja pa je stoga jedan od obaveznih uvjeta za zaposlenje iskustvo vođenja većeg broja zaposlenika.

Na stranici smo pronašli i oglas za posao pralje na određeno vrijeme u Dubrovniku koji podrazumijeva sortiranje, pranje, glačanje, slaganje odjeće, posteljine i restoranskog rublja, i to za plaću od 750 eura bruto.

Ugostitelji se žale na preskup smještaj za radnike pa pokušavaju zaposliti domaće radnike, no njih je sve manje

Dora Dragić Cvitković iz Jelse kaže da je prije jedan dan objavila oglas na Zavodu za zapošljavanje konobara i da se još nitko od potencijalnih djelatnika na njega nije javio. Ističe da je u oglasu ponudila “dosta zanimljivu plaću s obzirom na to da želi zaposliti ljude s Hvara kako im ne bi morala osiguravati smještaj”.

“Danas je svatko svoju garažu prenamijenio u apartman i smještaja nema. Nadam se da će porez na privatne iznajmljivače imati neki utjecaj i da se više neće bilo što iznajmljivati, i to bez ikakve kategorizacije i plaćanja poreza”, kaže Dora.

Naglasila nam je da kroz razgovore sa svojim kolegama svakodnevno sluša o problemu zaposlenja sezonskih radnika, a pogotovo onih domaćih.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

“Nedostaje nam još jedan ili dva djelatnika kako bismo popunili tim za nadolazeću sezonu. S obzirom na to da nam dolaze radnici koji su radili i prošlih godina, situacija nam nije kritična, ali čujem od drugih da njima je. Nema više ni radnika na tržištu Srbije, BiH i Crne Gore.

“O domaćim radnicima da ni ne govorim. Da nemam djevojku iz Hvara koja u našem restoranu radi četvrtu godinu, ne bih imala nijednog domaćeg radnika. Nestašica je smještaja, radne snage…

Nama se turizam dogodio i mi nemamo izbora nego plaće dizati u nebo. Pročitala sam članak da jedan liječnik ima fond od 2700 sati i vjerojatno je za te sate dobio plaću 3000 eura. Naš glavni kuhar za tu plaću neće ni razgovarati”, priča nam.

Plaća glavnog kuhara i do 4000 eura

Kaže da u njezinom restoranu glavni kuhar ima plaću od 4000 eura, a pomoćni 2000. Većinom zapošljava radnike iz Srbije koji čine čak 95 posto radne snage u njezinim objektima, dok su ostali iz Bosne i Crne Gore te tek troje radnika iz Hrvatske. 

“Zapošljavamo kuhare, čistače, pomoćno osoblje… ima nas 20 u sezoni. Plaće su ogromne. Naši konobari imaju plaću 1400 eura mjesečno, a ponekad i više. U prosjeku rade 10 sati dnevno i imaju slobodan dan u tjednu. Glavni kuhar nam je prošle godine imao četiri tisuće eura plaću”, ispričala nam je Dora.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Sezonske radnike zapošljava od sredine svibnja pa do kraja rujna, a osigurava im i smještaj, za koji kaže da je izuzetno skup. Sobarice nema, već sama sprema apartmane. U tome joj pomaže jedna djevojka koja joj je ujedno i dadilja te kod nje zaposlena kroz cijelu godinu.

Jedan šibenski ugostitelj ispričao nam je da su po pitanju radne snage u sezoni manje-više popunjeni te da mu fale još dva radnika.

“Od tri objekta koje imam, dva rade kroz cijelu godinu pa stoga zapošljavam radnike i kroz cijelu godinu. Uvjeti i plaće su u redu jer da nisu, radnici ne bi ostali raditi cijelu godinu, a posebice sezonu”, kaže.

Ispričao nam je da kroz bonuse njegovi konobari tijekom sezone mjesečno mogu zaraditi plaću do 1300 eura, a tijekom zime 1000 eura. Posao uključuje dva slobodna dana u deset dana. Ističe da mu je veliki plus što ima sve domaće radnike jer bi u suprotnom imao velikih problema s pronalaskom i plaćanjem smještaja za uvozne radnike.

Pročitajte više