Što ako Rusi upotrijebe nuklearno oružje? "Zapad može potopiti cijelu njihovu flotu"

Foto: Profimedia

UMIROVLJENI britanski general i bivši zapovjednik Glavnog stožera britanske vojske Richard Dannatt u razgovoru za Sky News analizirao je kako bi Zapad mogao vojno odgovoriti na moguće rusko korištenje nuklearnog oružja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, podsjetimo, prošlog je tjedna rekao da "ne blefira" kad se radi o korištenju cjelokupnog ruskog arsenala oružja kao odgovora na "prijetnje i provokacije".

"Da sam na ruskom brodu u Crnom moru, ne bih mirno išao na spavanje"

"Imamo krajnje sofisticirano i izuzetno moćno konvencionalno oružje na raspolaganju", rekao je Dannatt pa dodao: "Ako Rusi upotrijebe nuklearno oružje, naravno da imamo opciju odgovoriti na isti način, ali imamo i konvencionalna oružja goleme snage koja možemo iskoristiti. Da se trenutno nalazim na nekom od ruskih brodova u Crnom moru, ne bih mirno išao na spavanje."

"Potpuno je moguće da bismo mogli potopiti cijelu rusku Crnomorsku flotu ako tako odlučimo", rekao je Dannatt pa komentirao referendume u okupiranim područjima Ukrajine o pripojenju Rusiji.

"Referendumi neće promijeniti ništa na terenu"

"Putin će vrlo vjerojatno tvrditi da je narod samostalno odlučio o pripojenju Rusiji. Znamo da ne postoje nikakvi neovisni promatrači na tim izborima, da su lažni. To je naprosto varka. Mislim da neće ništa promijeniti na terenu", rekao je umirovljeni general.

"Pitanje je do koje je mjere Putin spreman podržati svoju retoriku jer Moskva tvrdi da će svim raspoloživim sredstvima braniti regije koje se odluče pripojiti Rusiji", rekao je pa dodao: "I tu se vraćamo na uvijenu ili ne tako uvijenu prijetnju nuklearnim oružjem. I to očit jest zabrinjavajuće. Znamo da postoji ta prijetnja nuklearnim ratom, kojoj se Putin s vremena na vrijeme vraća kako bi, razumljivo, zastrašio Zapad."

"Ultranacionalisti mogli bi odlučiti da je vrijeme za državni udar"

Komentirao je i prosvjede u Rusiji koji su izbili nakon što je Putin najavio mobilizaciju za rat u Ukrajini.

"Ljudi u Rusiji sad pozorno gledaju prema Putinu, ne samo oni koji su protiv rata nego i oni koji su radikalniji, koji su direktno protiv Putina jer mu rat ide tako loše. Postoje ultranacionalisti koji bi mogli odlučiti da je došlo vrijeme za državni udar kako bi ga se riješili upravo zato što mu ide tako loše i jer sramoti Rusiju. Naravno, ako se to dogodi, pitanje je tko bi došao nakon njega i bi li bio išta bolji. Nažalost, bojim se da je odgovor na to pitanje vjerojatno niječan", rekao je Dannatt.

Pročitajte više