Što će biti s ratom po zimi? "Nevjerojatno je koliko brzo Rusi troše streljivo"

Foto: EPA

AMERIČKE obavještajne službe očekuju da će se smanjeni tempo u borbama u Ukrajini nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci, rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines sinoć, dodavši kako "nema dokaza da ukrajinski otpor jenjava".

Rekla je da će se i ukrajinska i ruska vojska pokušati prilagoditi i opskrbiti kako bi se pripremile za protuofenzivu nakon zime i dodala: "Vrlo smo skeptični prema tome hoće li Rusi biti spremni to učiniti. U tom vremenskom okviru moj je optimizam veći u pogledu sposobnosti Ukrajine."

"Nema dokaza da je volja Ukrajinaca potkopana"

Upitana o učincima ruskih napada na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu i drugu civilnu infrastrukturu, Haines je rekla da je cilj Moskve poljuljati volju Ukrajinaca za otporom i dodala: "Mislim da trenutno ne vidimo nikakve dokaze da je to u ovom trenutku potkopano."

Rekla je da Rusija također nastoji utjecati na sposobnosti Ukrajine da vodi rat i dodala da je kijevsko gospodarstvo teško propatilo. "S vremenom, očito, može imati utjecaja. Koliki će utjecaj biti ovisi o tome koliko žele ugrabiti, što su sposobni učiniti, otpornosti te ključne infrastrukture, našoj sposobnosti da im pomognemo da je obrane. "

"Ukrajinsko gospodarstvo ima velike probleme. Bilo je razarajuće i ... očito će i na njega utjecati urušavanje elektroenergetske mreže."

"Putin je bio iznenađen što njegova vojska nije postigla više"

"Mislim da je to optimističnije za Ukrajince u tom vremenskom okviru", kazala je, pa dodala kako misli da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio iznenađen što njegova vojska nije postigla više. Rusija je, podsjetimo, izgubila više od polovice ukrajinskih teritorija koje je osvojila početkom rata. 

Haines je rekla da se većina borbi trenutno vodi na istoku Ukrajine, oko grada Bahmuta i općenito u regiji Donjeck. Dodala je kako je tempo borbi usporen nakon ruskog povlačenja iz Hersonske oblasti prošlog mjeseca.

"Putin postaje sve informiraniji, ali..."

"Mislim da postaje sve informiraniji o izazovima s kojima se njegova vojska suočava. Ali još uvijek nam nije jasno ima li on u ovoj fazi punu sliku o tome koliko su izazovni ti problemi“, kazala je, pa dodala: "Vidimo nestašice streljiva, pad morala, probleme s opskrbom, logistikom... cijelu seriju izazova s kojom se Rusi suočavaju".

Haines je rekla kako se čini da se Putinovi politički ciljevi u Ukrajini nisu promijenili, ali američki obavještajni analitičari misle da bi on mogao biti voljan smanjiti svoje kratkoročne vojne ciljeve "privremeno s idejom da se onda vrati na to pitanje kasnije." Rekla je kako se čini da Rusija troši svoje vojne zalihe "prilično brzo".

"Nevjerojatno je koliko brzo troše streljivo"

"To je stvarno prilično nevjerojatno, a naš osjećaj je da oni nisu sposobni sami proizvesti ono što troše u ovoj fazi", rekla je, pa dodala: "Zato vidite kako odlaze u druge zemlje kako bi pokušali nabaviti streljivo... njihovo precizno streljivo ponestaje puno brže".

Haines je rekla da su Sjedinjene Države "vidjele neke pomake" u opskrbi streljivom iz Sjeverne Koreje, "ali to u ovoj fazi nije velika količina". Rekla je da je Iran isporučio Rusiji bespilotne letjelice i da Moskva traži druge vrste preciznog streljiva od Teherana, nešto što bi bilo "vrlo zabrinjavajuće u smislu njihovog kapaciteta".

Pročitajte više