Što je sigurnosni metak, zašto se prvo govorilo o samoubojstvu? Evo što kaže policija

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

Puno nedoumica ostalo je u slučaju smrti 21-godišnje djevojke koja je u srijedu navečer usmrćena iz službenog policijskog pištolja u stanu u Osijeku.

Podsjetimo, djevojka se u trenutku usmrćivanja nalazila u stanu sa svojim dečkom policajcem. Premda su prvo iz policije neslužbeno govorili da se najvjerojatnije radi o samoubojstvu, jučer navečer policija je objavila da je policajac metkom usmrtio djevojku zbog "neopreznog rukovanja".

Policija je kriminalističkim istraživanjem ustvrdila da je policajac izvan službe "zbog neopreznog rukovanja službenim naoružanjem ispalio hitac koji je pogodio 21-godišnjakinju", a ona je "preminula od ozljeda".

Indexu, koji je prvi sinoć doznao da je protiv 27-godišnjeg policajca ipak podignuta kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i da je predan pritvorskom nadzorniku, iz policije su neslužbeno kazali kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je došlo do slučajnog opaljenja tijekom pražnjenja pištolja. 

No mnogo pitanja ostalo je u zraku. 

Prva dojava policiji preko centra 112 je bila da se radi o samoubojstvu

Jedno od ključnih je ono zašto su iz policije prvo neslužbeno komunicirali kako se po svemu sudeći radi o samoubojstvu.

Policijski izvor kaže kako je policija nakon događaja dobila upravo takvu dojavu. Ono što je također zanimljivo, policiji je dojava stigla preko centra 112. Nismo uspjeli dobiti potvrdu da je sam policajac zvao 112 i dojavio kako se radi o samoubojstvu, no kada bi to bio slučaj, to bi otvorilo dodatna pitanja o cijeloj ulozi policajca barem kad je riječ o prikrivanju onoga što se doista dogodilo. 

Iskusni kriminalisti, govori nam upućeni sugovornik, nisu povjerovali u priču o samoubojstvu. Prema ulaznoj rani i tragovima na licu mjesta srušili su teoriju o samoubojstvu i utvrdili kako se ipak radi o kaznenom djelu. 

Na kakav se "sigurnosni metak" mislilo

Jučer nam je neslužbeno iz policije kazano da je djevojku pogodio "sigurnosni metak", što je izazvalo dosta nedoumica o čemu se zapravo radi, budući da se takav termin inače ne koristi.

Izvor iz policije pojašnjava kako se u slučaju usmrćenja djevojke iz Osijeka radilo o metku u cijevi za koji se radi sigurnosti ne smije nikada pretpostavljati da nije u cijevi te se oružjem ne smije rukovati uz pretpostavku da metka u cijevi nema. Policajac je vadio okvir, no kriminalisti su zaključili da je opalio pretpostavljajući da nema metka u cijevi. Pitanje na koje zasad nema odgovora je što je uopće metak radio u cijevi. 

"On je prošao obuku i trebao je znati sigurnosne protokole. Ono što je sigurno morao znati jest da oružje nikako ne uperi prema drugoj osobi", govori naš sugovornik. 

Zašto je policajac prijavljen za blaže kazneno djelo

Ono što je također ostalo nerazjašnjeno jest zašto policija 27-godišnjeg policajca nije prijavila za ubojstvo u nehaju, ako je već sigurna da se radilo o nehaju, nego za blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, također iz nehaja. 

Sugovornik iz policije za Index kaže: "Kolege su policajca prijavile za ono što su ovom trenutku mogli biti sigurni da stoji kao kazneno djelo. U ovom slučaju će se vršiti još niz vještačenja, a slučaj je sada u nadležnosti Državnog odvjetništva koje, ovisno o dokazima, može prekvalificirati kazneno djelo u teže."

Pročitajte više

 

Pročitajte više