NAPAD NA PLATKU

Što riječka policija skriva o brutalnom napadu na HGSS-ovce?

Foto: Riportal.hr, Nel Pavletic, Goran Kovacic/PIXSELL

NAKON što je policija gotovo dva i pol dana šutjela o brutalnom napadu na Platku pa se oglasila priopćenjem da je trojicu istreniranih boraca koji su pretukli HGSS-ovce i ženu tek prekršajno prijavila, nastavlja se šutnja iz riječke policije. 

Još se uvijek službeno ne zna kakva će biti konačna kvalifikacija ozljeda troje prebijenih, a iz policije kažu da je to ključno za to hoće li divljački napad na kraju biti karakteriziran kao kazneno djelo ili ne. 

Niz nepoznanica o kojima policija šuti

Iz riječke policije šute iako i dalje postoji niz važnih nepoznanica koje dovode u pitanje postupanje u cijelom slučaju.

Zasad nije jasno kako je moguće da se više od tri dana nakon napada i dalje čekaju kvalifikacije ozljeda te da se zbog toga napadači nalaze na slobodi, tek s prekršajnim prijavama za drsko ponašanje. Uz to, divljanje BMW-om na Platku uopće nije sankcionirano, nego je sve tretirano kao "komunalni prekršaj" jer je auto ostao parkiran (odnosno zaglavljen) na skijalištu. 

I dalje nije jasno ni zašto se policija oglasila tek u srijedu, premda se sve događalo u nedjelju navečer. 

Poslali smo im hrpu pitanja, ne odgovaraju

Policijsku upravu Primorsko-goransku pitali smo o alkotestu, puštanju napadača na slobodu. Pitali smo ih i gdje je zapelo s kvalifikacijama ozljeda žrtava napada, radi li se na kaznenim prijavama napadača, hoće li ponovno biti uhićeni te zašto je policija u javnost s informacijama o napadu izašla tek danas.

Unatoč tome što smo naglasili da molimo odgovor žurno, dobrim dijelom i zbog toga što je policija danima šutjela o napadu, iz riječke policije i dalje nema odgovora. 

Jutros smo ih još pitali jesu li muškarci koji su napali HGSS-ovce na Platku uopće bili predani pritvorskom nadzorniku te ako nisu zašto nisu, zašto nisu odvedeni na prekršajni sud nego su prekršajno prijavljeni po redovnom postupku,  zašto o događaju nisu obavijestili Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci te imaju li napadači odnosno njihove obitelji ikakve rodbinske, prijateljske, kumske ili neke druge veze s nekime u policiji. 

Upitali smo ih i zašto napadači nisu kazneno prijavljeni po članku zakona koji ne uvjetuje da ozljede budu teške. 

Što je jučer objavila policija

Podsjetimo, istrenirane borce koji su u nedjelju navečer na Platku brutalno napali ljude nakon što su na skijalištu driftali BMW-om pa im je auto ostao zaglavljen policija je pustila na slobodu. U napadu su pretučena dva HGSS-ovca i jedna djevojka. 

Kako je objavila policija, tučnjava između više osoba dogodila se oko 20 sati na skijaškoj stazi, i to zbog kretanja osobnog vozila po toj stazi. Naime, 21-godišnji hrvatski državljanin se nepropisno kretao osobnim vozilom marke BMW po stazi, uslijed čega je vozilo propalo u snijeg te je potom zatražio pomoć od 43-godišnjeg djelatnika zimske službe da ga odveze sa staze. 

HGSS-ovac je rekao da to ne može učiniti, na što su ga 21-godišnjak i još dvojica iz auta prvo verbalno, a potom i fizički napali. Policija navodi kako su u nastavku tučnjave sudjelovale i druge osobe te da je pritom troje hrvatskih državljana ozlijeđeno pa su zatražili liječničku pomoć u KBC-u Rijeka.

 

Policija je u priopćenju navela kako se kriminalističko istraživanje nastavlja provedbom svih potrebnih mjera i radnji kako bi se utvrdile relevantne činjenice ovog događaja te da će po okončanju biti podnesene odgovarajuće prijave protiv počinitelja.

Tko su napadači koje je policija brzo pustila

Iz policijskog priopćenja to nije sasvim jasno, no doznalo se da su trojica napadača na slobodi. Index je prvi objavio da se radi o Luki Tirielu Abramoviću, Mateju Kruniću i Lovri Paveliću. Njih su policajci zatekli na licu mjesta nakon napada i uhitili. No ubrzo su pušteni.

BMW je, kako doznaje Index, vozio Lovro Pavelić. BMW je u njegovom vlasništvu. O njemu nema javno dostupnih informacija. 

Ime Mateja Krunića se spominjalo vezano uz borilačke sportove. 

Treći među uhićenima pa puštenima je i najpoznatiji u javnosti. Luka Tiriel Abramović se ranije spominjao kao mladi hrvatski skijaški reprezentativac. Skijao je i za Tursku, čije je državljanstvo očito dobio uz hrvatsko. Poslije se potpuno prebacio na MMA i bio je član Borilačkog kluba Dynamite, no njegov trener Mladen Kujundžić danas je poručio da je Abramović izbačen iz kluba zbog napada na Platku. Abramovićev čin nazvao je sramotnim.

Otac Luke Tiriela Abramovića je utjecajni lokalni HDZ-ovac i šef u Hrvatskim šumama.

>> Ovo je otac MMA napadača iz BMW-a. HDZ-ovac, uhljeb/šef u Hrvatskim šumama

Najvažnija pitanja o kojima policija šuti

Budući da se radilo o praktički ničim izazvanom napadu u kojem je sve troje napadnutih završilo u bolnici, postavlja se pitanje kako je moguće da su napadači na slobodi. Tim više što iza napada stoje istrenirani borci, fizički potpuno nadmoćni nad žrtvama, čije ruke i noge postaju oružje u fizičkom napadu nad običnim ljudima.

Još su važnija pitanja zašto su tek prekršajno prijavljeni, zašto su iz policije sugerirali da ako ozljede napadnutih ne budu okvalificirane kao teške napadači uopće neće biti prijavljeni kazneno, iako u zakonu postoji mogućnost da budu prijavljeni kazneno bez da ozljede budu okvalificirane teškima. 

Naravno, postavlja se i pitanje bi li policija uopće izvijestila o ovome događaju da javnost o svemu nisu prvo obavijestili mediji. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više