Što se događa na dnu Baltika? "Eksplozije su bile iznenadne. Ovo su kritični sati"

Foto: Danska vojska

DVIJE podvodne eksplozije "vjerojatno izazvane detonacijama" zabilježene su u blizini mjesta istjecanja iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 i dogodile su se nedugo prije uočavanja istjecanja, objavio je Švedski seizmografski institut.

Prva "velika emisija energije" magnitude 1.9 zabilježena je u noći s nedjelje na ponedjeljak u 02:03 po mjesnom vremenu jugoistočno od danskog otoka Bornholma, a druga magnitude 2.3 u 19:04 u ponedjeljak na sjeveroistoku otoka, rekao je za agenciju AFP Peter Schmidt iz Švedske nacionalne seizmografske mreže.

"Tumačimo da su eksplozije najvjerojatnije izazvane nekim oblikom detonacije", rekao je.

 

Danski ministar: Ovo su kritični sati

"Ovo su kritični sati", rekao je danski ministar vanjskih poslova nakon razgovora o curenju plina sa švedskom ministricom vanjskih poslova. 

"Potrebna je bliska međunarodna suradnja. Činimo sve što možemo kako bismo prikupili informacije i procijenili situaciju", tvitao je Jeppe Kofod.

Norveški seizmolozi: Ovo su bile namjerne eksplozije

Neovisni norveški seizmografski institut (Norsar) potvrdio je "manju eksploziju" u ponedjeljak rano ujutro te drugu, "snažniju", u ponedjeljak navečer. Vjeruje da su bile namjerne.

"To je velika eksplozija. Teško se oteti dojmu da je to učinio netko tko je znao što radi", rekla je za AFP ravnateljica Norsara Anne Strømmen Lycke. "S oslobađanjem tako velike energije, ne može biti drugo nego eksplozija koja je to izazvala", rekao je Schmidt.

Udari su bili "jako iznenadni", kaže seizmolog sa švedskog sveučilišta u Uppsali. 

Tri istjecanja

Tri velika istjecanja identificirana u ponedjeljak u vodama danskog otoka Bornholm vidljiva su na površini u pjenušanju mora u promjeru od 200 metara do 1 km. Neobjašnjiva istjecanja rezultat su "planiranog terorističkog napada" koji je izvela Moskva, ustvrdila je Ukrajina u vrijeme kada se bilježi sve više akcija sabotaže.

Kremlj je u utorak objavio da ne odbacuje mogućnost da je šteta na plinovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom te je izrazio "krajnju zabrinutost".

Europska komisija rekla je ranije u utorak da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja plina u dva plinovoda namijenjena isporuci plina iz Rusije u Europu.

Krenula istraga

Švedska policija objavila je u utorak da je počela prvu istragu o mogućem činu sabotaže zbog istjecanja iz plinovoda Sjeverni tok 1 u Baltičko more.

Istjecanje je konstatirano na ruskom plinovodu Sjeverni tok 1 u švedskim i danskim vodama nedugo nakon što je otkriveno curenje na plinovodu Sjeverni tok 2.

Berlin uvjeren da se radi o sabotaži

Prema izvještaju lista Tagesspiegel, u Berlinu su uvjereni da se radi o sabotaži, to jest da su plinovodi namjerno oštećeni. "Nemamo dovoljno mašte da zamislimo scenarij koji ne podrazumijeva ciljani napad", rekao je izvor upoznat s analizom vlade i saveznih agencija. "Sve govori da ovo nije slučajnost."

Nadležni u Danskoj su naveli da curenje plina predstavlja opasnost te zabranili plovidbu u krugu od pet morskih milja od mjesta događaja. Prema organizaciji "Njemačka pomoć životnoj sredini", za sada ne postoji veća opasnost po životnu sredinu.

Sjevernim tokom 1 doprema se plin iz Rusije prema Europi, a Sjeverni tok 2 trebao je dopremati ruski plin također kroz Baltičko more do Njemačke i dovršen je krajem prošle godine. SAD mu se protivio, tvrdeći da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu. Kritizirala ga je i Ukrajina, žaleći se da će izgubiti prihod od tranzita ruskog plina.

Njemačka ga je zbog ruske invazije na Ukrajinu stavila na led. U trenutku kada ga je njemački kancelar Olaf Scholz blokirao zbog ruske invazije na Ukrajinu, u plinovodu je isporuku čekalo 300 milijuna prostornih metara plina, navodi Reuters.

Baltički plinovod, novi podmorski plinovod koji isporučuje norveški plin u Poljsku, danas je svečano otvoren.

Pročitajte više

 

Pročitajte više