Što se događa s Putinom? Trese mu se ruka, vrti nogama, pravi grimase...

Screenshot: YouTube/ Independent

RUSKI predsjednik Vladimir Putin nije dobro, tvrdnja je koja se sve češće javlja u svjetskim medijima. Izdaleka mu se postavljaju razne dijagnoze na temelju snimki na kojima izgleda loše i ponaša se čudno ili prema nepotvrđenim glasinama o njegovom zdravstvenom stanju koje Kremlj očekivano poriče. 

Ovo je u neku ruku nastavak već ustaljenog trenda - sjetimo se da su se na sličan način razne dijagnoze postavljale bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, uglavnom iz domene psihijatrije i neurologije, a potom je uslijedilo slično dijagnosticiranje stanja Trumpovog nasljednika Joea Bidena. 

No jesu li špekulacije o tome da je Putin teško, čak i terminalno bolestan obična naklapanja vođena senzacionalizmom i onim što se na engleskom zove "wishful thinking" (zaključivanje vođeno željom da je zaista tako)? Ili u glasinama ipak ima istine? Evo što smo od početka invazije koju je Putin pokrenuo protiv Ukrajine prije tri mjeseca, pod smiješno neuvjerljivim opravdanjima, mogli vidjeti i čuti na tu temu. 

 

Ruski predsjednik je 21. travnja, na teatralnom sastanku sa svojim odanim ministrom obrane Sergejem Šojguom, izdao naredbu da se otkaže planirani napad na golemu čeličanu Azovstal u Mariupolju, koju su tada još držali ukrajinski branitelji, te da se umjesto toga blokira ovu posljednju ukrajinsku utvrdu - iz koje su branitelji nedavno izašli i predali se - tako da "ni muha ne može proći". 

Grčevito držanje za stol rukom koja mu se na drugoj snimci trese

Ruske snage očito se nisu držale ove naredbe, nego su nastavile silovito napadati Azovstal. No jednaku pažnju kao Putinove riječi izazvala je njegova pojava. Na snimci se jasno vidjelo da je Putin pogrbljen, utonuo u stolicu i da se grčevito drži za stolić desnom rukom. 

Sastanak je trajao dvanaest minuta, a Putin, prema snimci, ni u jednom trenutku nije odvojio desnu ruku od ruba stola. Ni to možda ne bi bilo toliko neobično - moglo bi se, recimo, pripisati očitoj i razumljivoj nervozi ruskog diktatora zbog rata koji ne ide onako kako je očekivao - da se ranije nije pojavila snimka sa sastanka s bjeloruskim predsjednikom i vjerojatno najodanijim saveznikom Aleksandrom Lukašenkom, na kojoj se čini da mu se ista ta ruka nekontrolirano trese.

Snimka je loše kvalitete i izgleda kao da je izrezana iz snimke sastanka koju je ruska televizija objavila, ali ne čini se da je montirana. Osim toga, i na službenoj snimki susreta upada u oči kako Putin nemirno lupka i vrti nogama.

Ne znamo radi li se o simptomu bolesti, ali ipak valja napomenuti da je takozvani sindrom nemirnih nogu relativno čest neurološki poremećaj koji može biti posljedica Parkinsonove bolesti.

Usporedba s Hitlerovim tremorom

Daily Mail je Putinovo podrhtavanje ruke čak usporedio s notornom snimkom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera s kraja Drugog svjetskog rata, kad je uzaludno pokušavao iza leđa sakriti lijevu ruku koja mu se nekontrolirano tresla dok je odlikovao pripadnike Hitlerove mladeži koji su branili Berlin u posljednjim danima rata prije kapitulacije.

Naravno, ne možemo znati pati li Putin od iste ili slične bolesti od koje je bolovao Hitler prije nego što se ubio u svom bunkeru.  

>> Šire se informacije da je Putin teško bolestan. O čemu se radi?

Daily Mail je i 2. svibnja prenio objavu tajanstvenog profila na Telegramu po imenu General SVR, koji se, pak, poziva na neimenovani visoki izvor iz Kremlja, u kojoj se navodi da Putin ima rak abdomena, Parkinsonovu bolest i shizoafektivni poremećaj te da uskoro ide na operaciju, koja mu je navodno bila zakazana u travnju, ali ju je odgodio odlučivši da će je obaviti nakon tradicionalne vojne parade na Dan pobjede. 

"Za vrijeme same operacije i dok ne dođe k sebi, što će možda potrajati dva ili tri dana, kontrolu nad zemljom će imati (predsjednik Vijeća sigurnosti i bivši šef FSB-a Nikolaj) Patrušev", dodao je ovaj anonimni izvor.

Ruski Projekt: Putina prati stručnjak za rak štitnjače

Ruski neovisni istraživački medij Projekt, koji je zabranjen u toj zemlji pa djeluje iz inozemstva, još je prije skoro dva mjeseca objavio, a Daily Mail prenio, da Putina stalno prati liječnik specijaliziran za rak štitnjače.

Ovaj ruski kirurg po imenu Jevgenij Selivanov, koji je zaposlen u Moskovskoj centralnoj kliničkoj bolnici, navodno često iz Moskve odlazi u Soči, grad i ljetovalište na Crnom moru gdje se Putin često i rado odlazi odmarati, ali i sastajati se s međunarodnim čelnicima. 

A Projekt je objavio dokument koji navodno pokazuje da je Selivanov letio iz Moskve u Soči najmanje 35 puta. Osim toga, Projekt sugerira da je Putina još 2016. u sanatoriju liječio neurokirurg Oleg Miškin uz niz drugih specijalista te da je Miškin iduće godine nagrađen odličjem Poštovanog doktora Rusije. Kao dodatnu indiciju da Putin ima rak štitnjače, navode da je sam pokazao javni interes za liječenje te vrste karcinoma. 

Zabranjeni ruski medij podsjeća da je Putin 2020. posjetio Nacionalni medicinski istraživački centar za endokrinologiju i razgovarao s njegovim voditeljem Ivanom Dedovom, inače šefom Putinove najstarije kćeri Marije Voroncove.

Dedov je Putinu govorio o visokoj učestalosti raka štitnjače i novom hormonskom lijeku Tyroginu, koji suzbija metastaze nakon operacije. 

"Oporavak u 95% - 98% slučajeva?" pitao ga je očito već upućeni Putin, na što mu je ovaj liječnik odgovorio potvrdno. Prema jednoj od glasina koje kruže, ruski predsjednik prima terapiju steroidima, a njegova vrlo primjetna otečenost lica posljednjih godina nuspojava je te terapije. 

Lider koji se fotkao gol do pasa na konju sad se pokriva dekicom

Mark Galeotti, viši suradnik u britanskom Royal United Service Instituteu i ekspert za Rusiju i međunarodni kriminal, u nedavnoj kolumni za Daily Mail piše da Putinu vrijeme istječe: "U listopadu će imati 70 godina i očito je da nije dobro. Priča se da bi mogao imati Parkinsonovu bolest, rak štitnjače ili rak krvi. Nisam liječnik, ali 25 godina pomno pratim Putina i nešto nije u redu."

 
"Bilo je čudno vidjeti ga - čovjeka koji je napravio takav politički kapital od svog crnog pojasa u džudu, hokeju na ledu i jahanju gol do pasa - kako sjedi na obilježavanju Dana pobjede nad nacistima u Moskvi 9. svibnja, okružen s deset tjelohranitelja i s dekom preko koljena. Uz njega su bili 90-godišnji veterani, prsa iskićenih medaljama, koji su udobno sjedili bez deke", piše Galeotti.
Putin je i na snimci mise koju je predvodio ruski patrijarh Kiril u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja, na pravoslavni Uskrs 24. travnja, uhvaćen kako pravi vrlo neobične grimase.

A to nije bio kraj kontroverzi jer je uskoro na društvenim mrežama osvanula snimka prema kojoj se čini da je Putin snimljen u praznoj katedrali prije mise, a da su kadrovi s njim naknadno montirani u prijenos mise. 

 
 

Navodni bivši ruski agent: Putin je operiran 17. svibnja

General SVR se opet javio ovog ponedjeljka i ustvrdio da je Putin zaista podvrgnut spomenutoj operaciji "u noći s ponedjeljka 16. svibnja na utorak 17. svibnja", koju su liječnici proglasili "uspješnom" te da je nakon toga bio odsutan iz javnosti od 17. do 19. svibnja dok se oporavljao.  

"Od 17. do 19. svibnja 'konzervirani', unaprijed snimljeni sastanci i poruke objavljivani su u informativnom prostoru, a Putin je za to vrijeme osobno obavio dva telefonska razgovora", dodao je General SVR. Vanjskopolitički list New Lines Magazine tvrdi da se iza profila General SVR - što je inače kratica Vanjsko-obavještajne službe Rusije - navodno krije bivši časnik te ruske obavještajne službe. 

New Lines je 13. svibnja objavio veliki članak pod naslovom "Je li Putin bolestan - ili je ideja da mi mislimo da jest?". Svakako najzanimljiviji element njihove analize je tvrdnja da su u posjedu audiosnimke oligarha bliskog Kremlju koji kaže da je Putin "jako bolestan" te da ima "rak krvi", iako ne specificira tip karcinoma od kojeg navodno boluje ruski predsjednik.

Dotični neimenovani oligarh, čiji identitet New Lines zna, ali nije htio objaviti zbog njegove sigurnosti, tvrdi da je o tome u sjedište ruske sigurnosno-obavještajne agencije FSB (nasljednik sovjetskog KGB-a) poslan "strogo povjerljiv dokument", baš kao i svim regionalnim ravnateljima FSB-a.

FSB dobio instrukcije da zaustavi širenje ovih glasina

"Dobili su instrukcije da djeluju protiv svih takvih glasina koje bi se mogle raširiti po lokalnim odjelima FSB-a. Prema izvoru iz jedne od regionalnih jedinica koji je vidio dokument, ovakva naredba bez presedana imala je suprotan učinak jer sad većina časnika FSB-a vjeruje da Putin zaista boluje od ozbiljne bolesti", komentirao je za New Lines Christo Grozev, istraživač poznate stranice za forenziku obavještajnih podataka iz otvorenih izvora Bellingcata.

"Prema izvoru u jednoj od regionalnih jedinica koji je vidio dopis, ova neviđena instrukcija imala je suprotan učinak jer je većina službenika FSB-a iznenada postala uvjerena da Putin doista pati od ozbiljnog zdravstvenog problema", dodao je Grozev. "Kao u lošim starim danima Sovjetskog Saveza, ništa se ne vjeruje dok država ne kaže da je to zlonamjerna laž", zaključuje autor članka i urednik New Linesa Michael Weiss.

Još jedna indicija koja je potaknula nagađanja o Putinovom zdravlju bila je njegova izolacija od javnosti i često inzistiranje na fizičkom distanciranju ili karanteni za one s kojima se susreće zbog pandemije koronavirusa. 

Duga izolacija i ekstremno fizičko distanciranje zbog covida

Prošle jeseni se Putin, piše Projekt, konačno počeo opet susretati s ljudima u javnosti, ali nakon susreta s paraolimpijkama 13. rujna, iznenada je najavio da mora ići u izolaciju jer je oko njega previše ljudi oboljelih od koronavirusa.

Unatoč uvjeravanju njegovog glasnogovornika da se predsjednik izrazio "figurativno", Putin je sljedeći dan opet otišao u izolaciju i nije se pojavio u javnosti cijeli rujan unatoč parlamentarnim izborima.

"Je li predsjednik tada bio podvrgnut nekakvom medicinskom zahvatu, nije poznato, no nakon toga je počeo komunicirati s ljudima na vrlo velikoj udaljenosti - sjedeći na suprotnim stranama ogromnih stolova", piše Projekt, koji navodi da je Putin od 2016. nestao iz javnosti zbog zdravstvenih razloga barem pet puta. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov još je jednom demantirao tvrdnje o tome da Putin ima rak i da je zbog toga operiran rekavši da su to "fikcija i laži".

 

 

Steroidi izazivaju otečenost lica, sniženi imunitet - i paranoju

No koliko god Kremlj odbacivao špekulacije o Putinovoj bolesti, nove snimke koje ih dalje potiču ne prestaju dolaziti. Posljednja je ona sa sastanka s predsjednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom 17. svibnja. Na njoj Putin opet upadljivo vrti i cupka nogama dok sjedi, a njegovi tikovi toliko su očiti da ni Rahmon ne može skrenuti pogled. 

Nagađanja da Putin dobiva steroide kao terapiju za rak komentirao je i Ashley Grossman, profesor endokrinologije s Oxforda, za New Lines: "Putin je uvijek izgledao kao da je u formi. No u zadnjih par godina njegovo lice i vrat izgledaju puno deblje. Takav izgled je kompatibilan s korištenjem steroida."

Steroidi se, objasnio je Grossman, obično propisuju za razne vrste limfoma ili mijeloma, karcinoma plazma stanica, koji "mogu uzrokovati raširenu bolest kostiju i definitivno utjecati na kralježnicu i leđa". No oni mogu imati i ozbiljne nuspojave ako se dugo uzimaju.

Jedna je narušeni imunološki sustav, što bi moglo objasniti Putinov ekstremni oprez da ne dobije covid-19 iako se cijepio. A druga je još zanimljivija, a Grossman ju je opisao na sljedeći način: "Duboko iracionalno i paranoično ponašanje."

Ipak, New Lines napominje da takve tvrdnje ne mogu biti neovisno provjerene te da bi naprosto mogle značiti da oni elementi ruskog režima koji možda žele svrgnuti Putina šire takve glasine kako bi uvjerili istomišljenike da je Putin ranjiv ili da su mu dani odbrojani. 

Ukrajinski obavještajac: Putin ima rak, sprema se njegova smjena

Tvrdnjama o Putinovom zdravlju pridružila se u međuvremenu i sama Ukrajina pa je načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, general bojnik Kirilo Budanov, u razgovoru za Sky News prije dva tjedna izjavio kako može potvrditi da je Putin "u vrlo lošem psihičkom i fizičkom stanju".

"On je vrlo bolestan. Boluje od raznih bolesti, od kojih je jedna rak", objasnio je mladi čelnik ukrajinske vojno-obavještajne službe i dodao da je, prema njihovim obavještajnim saznanjima, proces Putinove smjene, odnosno državni udar u Moskvi, već u tijeku te da ga je "nemoguće zaustaviti". 

Ipak, Budanov naglašava da Putin u terminalnom stadiju bolesti: "Ne vrijedi se nadati da će Putin sutra umrijeti. Ima još barem nekoliko godina. Sviđalo se to vama ili ne, ali to je istina."

Umirovljeni šef britanske vanjsko-obavještajne službe MI6, Richard Dearlove, ponudio je prošlog tjedna i predviđanje kako bi do te smjene moglo doći. 

"Mislim da će on otići do 2023. - ali vjerojatno u sanatorij, iz kojeg neće izaći kao lider Rusije. Ne kažem da neće izaći iz sanatorija, ali neće više ni kao lider Rusije", predvidio je Dearlove u podcastu.

Pročitajte više