PlayStationa 5 nema već mjesecima. Razlog za to je puno ozbiljniji nego što se čini

Foto: EPA

IAKO je PlayStation 5, najnovija generacija kultne igraće konzole, imao svoju premijeru 12. studenog prošle godine, dakle prije punih pet mjeseci, još uvijek ga nema u slobodnoj prodaji, a mnogi od onih koji su u domaćim trgovinama napravili prednarudžbu - uz uplaćeni avans - još uvijek nisu dobili naručenu konzolu niti znaju kada će ju točno dobiti. 

Kako nam se jedan čitatelj požalio, novi PlayStation 5 se već mjesecima naprosto ne može nabaviti u domaćim elektroničkim trgovačkim lancima. Jedina opcija koju su zainteresirani kupci imali bila je takozvana prednarudžba koja je išla u dva kruga, krajem prošle i početkom ove godine, s avansnim plaćanjem od 500 kuna. Cijena konzole se, inače, kreće oko 3000 do 3800 kuna, ovisno o tome želite li skuplju verziju s 4K Blu-ray diskom koji će vam omogućiti igranje igara s fizičkih diskova, kao i gledanje filmova, ili jeftiniju verziju bez njega.

Kupac naručio PlayStation 5 krajem prosinca, još ga čeka

Međutim, brojni kupci koji su naručili PlayStation 5 na jednom domaćem forumu podijelili su svoja neugodna iskustva s višemjesečnim čekanjem i neizvjesnošću kada će točno dobiti naručeni proizvod. Jedan forumaš tako je napisao da je naručio novi PlayStation još 21.12. u Sancti Domenici, ovlaštenom domaćem uvozniku Sonyja i njegovog PlayStationa. U jednom navratu kao razlog kašnjenja naveli su mu, kaže, zastoj međunarodnog prometa izazvan nedavnim nenamjernim blokiranjem Sueskog kanala, a u drugom pandemiju koronavirusa.

>> Globalna trgovina mogla bi zbog blokade Sueza tjedno gubiti i do 10 milijardi dolara

Drugi korisnici pak kažu da su obaviješteni da će svoj naručeni PlayStation dobiti u svibnju - ali ne i kada točno u svibnju.Tako je jedan korisnik napisao da je naručio PlayStation 22. veljače, a da je dobio poziv iz Sancte Domenice prošli tjedan s pitanjem odgovara li mu isporuka "tijekom svibnja".

U isto vrijeme, neki od korisnika žale se da su oni koji su naručili konzolu preko teleoperatera kao što su A1 i Telemach svoj PlayStation 5 već dobili i pitaju se kako su ti dobavljači dobili konzole, a trgovački lanci nisu.

Dobavljači ne znaju kad će dobiti novi PlayStation, Sony im ništa ne govori

Upit o problemima s narudžbom PlayStationa 5 poslali smo Sancti Domenici, a do objave ovog članka nismo dobili odgovor. Ako ga naknadno dobijemo, objavit ćemo ga. U međuvremenu, zanimljivo je da na njihovoj stranici i dalje stoji da je PlayStation 5 dostupan za blagdane 2020. 

S pitanjem o mogućnosti narudžbe ove konzole obratili smo se i jednom od vodećih lanaca trgovina računala i elektronike, HG Spotu. Rečeno nam je da trenutno nemaju nikakvu informaciju kada bi mogli dobiti PlayStation 5, a da zainteresirani kupci mogu napraviti prednarudžbu, uz avansno plaćanje od 500 kuna, i tako se upisati na listu čekanja. Posljednju isporuku dobili su, kažu nam iz HG Spota, prije oko mjesec dana, ali u prilično maloj količini, bez informacija kada mogu očekivati iduću isporuku od Sonyja. 

Index je, podsjetimo, recenzirao PlayStation 5 još u studenom, no mjesecima kasnije ova dugo iščekivana konzola još nije dostupna. I dok se ova konzola još uvijek nigdje u Hrvatskoj ne može nabaviti u slobodnoj prodaji, već samo (hipotetski) prednarudžbom, neslužbeno doznajemo da bi u trgovinama mogla biti dostupna u slobodnoj prodaji tek 2023. 

>> PlayStation 5 stigao u Hrvatsku, a ovo je naše mišljenje nakon dva tjedna korištenja

PlayStationa 5 nema ni u američkim trgovinama

Da ovo nije problem samo u Hrvatskoj, odnosno s domaćim dobavljačima, svjedoče američki mediji prema kojima situacija nije ništa bolja ni u toj zemlji. Kako piše list Newsweek, PlayStationa 5 nema na lageru gotovo nijednog velikog američkog maloprodajnog lanca, od Targeta, Walmarta, BestBuya, GameStopa i Costcoa nadalje, iako su neki od njih dobivali nove zalihe ove konzole do početka travnja, kad je i kod njih zaliha presušila.

U jednom od rijetkih službenih komentara na ovu temu, glasnogovornik Sonyja u veljači je priznao da im je globalna nestašica poluvodiča "otežala količinu konzola koje mogu proizvesti - i mogla bi to nastaviti (otežavati)". Unatoč tome, izjavio je da Sony planira prodati preko 14.8 milijuna komada PlayStationa 5 u financijskoj godini od travnja 2021. do travnja 2022.

Da se ne radi samo o PlayStationu, odnosno Sonyju, jasno je po tome što Microsoft ima slične probleme sa svojom novom generacijom igraće konzole Xbox Series X. Veliki trgovački lanci u SAD-u muče se s punjenjem zaliha novog Xboxa, ali kako piše portal Cnet, situacija se ipak donekle popravila posljednjih nekoliko tjedana.

Razlog za ovo, na prvi pogled neshvatljiv kašnjenje ustvari je mnogo ozbiljniji nego što se čini. PlayStation 5 je samo jedna od "žrtava" opće nestašice mikročipova koja je pogodila i proizvođače drugih konzola, grafičkih kartica za računala, pametnih telefona, ali i proizvođače automobila i kamiona u koje se također ugrađuju čipovi - pogotovo u one električne, ali ne samo u njih, naravno.

Apple i Samsung odgađaju svoje mobitele

Apple, najveći kupac mikročipova na svijetu, čak je morao odgoditi lansiranje svog razvikanog iPhonea 12 za puna dva mjeseca prošle godine (u studenom umjesto u rujnu) zbog ove nestašice. Ford je pak nedavno morao otkazivati smjene u dvjema tvornicama te upozorio da bi mogao imati smanjenje profita od 2.5 milijardi dolara zbog nestašice čipova. General Motors je također najavio da bi mogao imati 2 milijarde dolara manju dobit od očekivane.

Samsung, drugi najveći svjetski kupac čipova, u ožujku je također najavio moguću odgodu lansiranja svog novog pametnog telefona Galaxy Note sve do 2022. zbog nestašice, odnosno kako sami navode, "ozbiljne neravnoteže" na tržištu.

"Nevjerojatno je da će Samsung, koji prodaje 56 milijardi dolara vrijednosti poluvodiča drugima i sam kupuje 36 milijardi dolara (godišnje), sada možda morati odgoditi jedan od vlastitih proizvoda", komentirao je tech-analitičar u tvrtki Mirabaud, Neil Campling, za Guardian.

Kako piše tech-portal The Verge, zbog globalne nestašice poluvodiča i srodnih komponenti naprosto nema dovoljno čipova za sve proizvođače, odnosno njihove proizvode. O ozbiljnosti ove krize u opskrbi svjedoči i to što se na nju u veljači osvrnuo i američki predsjednik Joe Biden te obećao da će potpisati izvršnu uredbu o reviziji lanca opskrbe te donijeti dugoročnu strategiju za izbjegavanje sličnih nestašica u budućnosti. Izvršnu uredbu kojom nalaže svojoj administraciji 100-dnevnu reviziju lanca opskrbe čipova i srodnih komponenti Biden je i potpisao 24. veljače. Problem, međutim, nije time riješen.

"Trenutno je proizvodnja poluvodiča opasna slaba točka u našem gospodarstvu"

Zasad se čini da je toj nestašici doprinijelo više faktora: povećana potražnja za laptopima, konzolama, mobitelima i drugim gadgetima zbog lockdowna i rada od kuće, smanjenje proizvodnje prošle godine zbog privremenog zatvaranja tvornica uslijed pandemije - barem dok Kina, koja je najveći svjetski proizvođač čipova i elektronike, nije suzbila epidemiju i prekinula lockdown - ali i posljedice trgovinskog rata koji je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa vodila s Pekingom, što je otežalo ugovaranje i suradnju između američkih i kineskih korporacija. 

Američki demokrati, trenutno vladajući i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, najavili su izradu paketa zakona u svrhu "bolje kompetitivnosti u odnosu na Kinu" i ulaganja u proizvodnju poluvdiča na američkom tlu kako bi se smanjila ovisnost o opskrbi iz Kine. 

"Trenutno je proizvodnja poluvodiča opasna slaba točka u našem gospodarstvu i u našoj nacionalnoj sigurnosti, a to se mora promijeniti. Ne možemo dozvoliti da nas Kina nadmašuje u proizvodnji čipova", upozorio je predsjednik američkog Senata Chuck Schumer.

Povećanje potražnje i smanjenje ponude mikročipova

"2000. godine imali smo 30 tvrtki koje proizvode vlastite integrirane krugove (odnosno mikročipove koji su sami sastavljeni od poluvodiča). Onda smo otkrili da je jeftinije izvesti tu proizvodnju", objasnio je profesor sa Sveučilišta u Kaliforniji Christopher Tang za The Verge.

Najjednostavnije rečeno - dugogodišnje povećanje potražnje za mikročipovima i na njima baziranim proizvodima događalo se paralelno sa smanjivanjem njihove ponude - ili, barem, smanjenjem raznolikosti te ponude. Mnogi elektronički giganti poput AMD-a naprosto su odustali od vlastite proizvodnje čipova i prešli na takozvani "fabless" model (fab - skraćeno od fabrication, odnosno proizvesti, less - bez) u kojem druge tvrtke, uglavnom s tvornicama u Kini i na Tajvanu, proizvode čipove za njih. 

"Ovo će se preliti na ljude na ulici, mobiteli i auti će koštati više"

"Čipovi su sve. Imamo savršenu oluju ponude i potražnje ovdje. Ali u osnovi, imamo novu razinu potražnje koja se ne može zadovoljiti, svi su u krizi i situacija se pogoršava", zaključuje Campling i dodaje: "Nema znakova sustizanja ponude za potražnjom dok god cijene rastu u cijelom lancu (opskrbe). Ovo će se preliti na ljude na ulici. Očekujte da će auti koštati više, mobiteli koštati više. Ove godine iPhone neće biti jeftiniji nego lani."

A onda su korona-kriza i trgovinski rat, s naznakama pravog hladnog rata između SAD-a i Kine, bili konačni okidač koji je doveo do globalne nestašice. 

Rješavanje ove konkretne nestašice, koje je PlayStation 5 najočitiji primjer, samo je pitanje vremena, piše Verge. Međutim, za sprječavanje budućih nestašica ovog tipa bit će potrebne suštinske promjene trenutnog lanca opskrbe za proizvodnju i distribuciju elektroničkih proizvoda bez kojih više teško možemo zamisliti svakodnevni život.

Zapadni tehnološki giganti pomalo već signaliziraju korake u tom smjeru pa je tako Intel najavio investiciju od 20 milijardi dolara u nove tvornice mikročipova, ne samo za vlastite potrebe već i za druge tvrtke. No za takve reforme bit će potrebne godine, ako ne i desetljeća. I, nažalost, neće skratiti vrijeme čekanja u slučaju da ste naručili PlayStation 5. 

Pročitajte više