Kako je zadnje dane provela misteriozno ubijena Gabby Petito

Foto: EPA

TIJEKOM ljeta, Gabby Petito krenula je sa svojim zaručnikom Brianom Laundriejem na putovanje kroz Ameriku u svom bijelom Fordovom kombiju, planirajući posjetiti nacionalne parkove na zapadu Sjedinjenih Američkih Država.

Posljednjih godinu dana mlada je žena redovito objavljivala fotografije s Laundriejem na svom Instagramu, napisavši u svibnju prošle godine kako jedva čeka da s njim počne putovati svijetom, a nekoliko tjedana kasnije, u srpnju 2020. godine, objavila je kako ju je Laundrie zaprosio, piše CNN.

"Pristala sam! Svaki dan s tobom je pravi san", napisala je Petito na Instagramu. Dokumentirala je njihovo putovanje ovog ljeta na društvenim mrežama, objavljujući fotografije na kojima se smiješi kod Monument Rocksa u Kansasu, pozira na Great Sand Dunesu u Koloradu i razgledava Nacionalni park Bryce Canyon. No kad bi se kamera isključila, stvarnost je bila drukčija. Činilo se da je putovanje zaoštrilo odnos, a prolaznici su svjedočili svađama mladog para koje su ponekad bile vrlo žučne.

Redovito zvala majku

Petito je redovito zvala svoju mamu i čini se da su ti razgovori otkrivali sve veću napetosti u njenoj vezi. Krajem kolovoza Petito je prestala nazivati majku. Prestale su i redovite objave na društvenim mrežama. A 11. rujna njezina je obitelj prijavila njen nestanak.

"Išla je do ruba, znate, dok je bila vani. Živjela je u tom kombiju, istražujući različita područja. Nije bilo neuobičajeno da ode na nekoliko dana, ali uvijek bi se vraćala na mjesto s kojeg bi mogla uspostaviti Wi-Fi vezu, prijaviti se na svoj Instagram, telefonirati i javiti FaceTimom kad dolazi kući", rekao je njen očuh Jim Schmidt nakon nestanka.

FBI je 19. rujna objavio da su vlasti pronašle ljudske ostatke koji odgovaraju opisu Gabby Petito. Kasnije je potvrđeno da se radi o njenim posmrtni ostacima. FBI je rekao da njenu smrt vodi kao ubojstvo. Laundrie se 1. rujna vratio u njihovu kuću na Floridi bez Gabby. U tijeku je potraga za njim.

Novi detalji, koji se polako pojavljuju, pomažu stvoriti sliku o tome kako su izgledali posljednji dani Gabby Petito prije smrti. Dana 12. kolovoza, gotovo tri tjedna prije nego što se Laundrie vratio na Floridu u kuću koju je dijelio s Petito i svojim roditeljima, netko se provezao pored para u bijelom kombiju s floridskim tablicama i nazvao 911 kako bi prijavio muškarca koji šamara djevojku.

"Zaustavili smo se, a oni su potrčali niz pločnik. Nastavio ju je udarati dok su ulazili u vozilo i odlazili", rekao je očevidac koji je nazvao 911.

Petito nekoliko tjedana prije nestanka razgovarala s policijom

U gradu Moabu u Utahu, policajac koji je primijetio njihov kombi kasnije je u izvještaju napisao da je vidio Petito kako sjedi na suvozačkom sjedištu i nekontrolirano plače. Na snimkama kamere koji je nosio policajac u Moabu čuje se kako od mlade žene, koja je bila vidno potresena, traži da izađe iz kombija i sjedne u njegovo vozilo u nadi da će joj pomoći da se smiri. Petito je izjavila kako su se njih dvoje tog jutra svađali i prolazili kroz neke osobne probleme.

"Imam opsesivno-kompulzivno poremećaj i ponekad postanem jako frustrirana. Nije me puštao u vozilo, tražio je da se smirim, a ja sam bila savršeno mirna", rekla je Petito policajcu.

"Ni u jednom trenutku našeg razgovora Gabrielle nije prestala plakati, teško disati ili govoriti bez potrebe za brisanjem suza, brisanjem nosa ili trljanjem koljena rukama", napisao je u izvješću policajac Daniel Scott Robbins.

Robbins je napisao kako ne vjeruje da je "situacija eskalirala do razine obiteljskog nasilja, koliko se radilo o krizi mentalnog zdravlja". Predložio je njih dvoje noć provedu razdvojeno, na što su Petito i Laundrie pristali.

"Uspio sam kontaktirati Safe Haven i dobiti hotelsku sobu za Briana. Uputio sam i Briana i Gabrielle da iskoriste ovo odvojeno vrijeme za opuštanje emocija. Također sam ih zamolio da izbjegavaju međusobno kontaktiranje do sljedećeg jutra, ako je ikako moguće", napisao je Robbins.

Petito je zadržala kombi, dok je Robbins odveo Laundrieja u hotel, stoji u izvješću. Robbins je napisao kako su oboje imali mobitele sa sobom u slučaju nužde.

Svjedok Chris: Posvađali su se oko kontrole nad njenim mobitelom

Jedan je očevidac napisao u izjavi pod zakletvom da su Brian i Gabby "agresivno razgovarali i činilo se da nešto nije u redu". Taj svjedok, kojeg CNN predstavlja kao Chrisa, rekao je kako se čini da su se njih dvoje posvađali oko kontrole nad njenim mobitelom te je rekao kako je vidio da mlada žena u jednom trenutku udara Laundrieja po ruci i/ili licu i pokušava ući u kombi.

"Zašto moraš biti tako zao?" svjedočio je Chris o Gabbynim riječima upućenima Laundrieju, dodavši kako ipak ne može biti siguran da je njena izjava bila ozbiljna.

Rendžerica Melissa Hulls iz Nacionalnog parka, koja se također odazvala pozivu, provela je oko sat i pol s Petito i upozorila je da njezin odnos s Laundriejem ima obilježja toksične veze. "Zamolila sam je da ponovno preispita svoju vezu, da razmisli je li sretna u vezi s njim. Zapravo sam joj sugerirala da je ovo prilika za nju da pronađe drugi put, da promijeni svoj život", rekla je Hulls.

Plakala u restoranu

Objava Gabby Petito na Instagramu istog dana navodi Nacionalni park Arches u blizini Moaba kao lokaciju. U objavi piše da je par proveo neko vrijeme fotografirajući, crtajući i uživajući u prirodi.

Petito je tijekom cijelog putovanja redovito nazivala svoju majku i slala joj SMS-ove. Petito je 24. svibnja razgovarala s majkom preko FaceTimea, rekavši joj je da napušta državu Utah i kreće prema planinskom lancu Teton u Wyomingu, rekao je odvjetnik obitelji Petito Richard Stafford. Dan kasnije, majka i kći ponovno su razmijenile poruke. Njena obitelj u to vrijeme je vjerovala da je Petito u Tetonu.

Dana 27. kolovoza, pet dana prije nego što je Laundrie stigao na Floridu, bračni par iz Louisiane koji je ljetovao u Jacksonu u Wyomingu spazio je Petito i Laundrieja kako užurbano napuštaju restoran The Merry Piglets Tex-Mex. Nina Angelo, koja je bila u restoranu sa svojim dečkom, rekla je da je Petito bila u suzama, a Laundrie vidno ljutit, ulazeći i izlazeći iz restorana nekoliko puta i pokazujući bijes prema osoblju. Voditeljica restorana rekla je za CNN da je 27. kolovoza svjedočila incidentu u restoranu, ali je odbila dati ime ili opisati što se dogodilo, te je rekla kako restoran nema snimku ovog incidenta.

Istog dana, majka Gabby Petito od svoje je kćeri primila, kako je opisala, čudnu poruku i zabrinula se da nešto nije u redu.

"Stan, možeš li pomoći? Stalno dobivam njegovu govornu poštu i ne javlja se na pozive", stoji u poruci Gabby Petito. Stan je njen djed, ali njena majka kaže da ga Petito nikada nije tako oslovljavala.

Policija tijelo pronašla 19.9.

Istog dana, 27. kolovoza, kasno popodne, video snimljen GoPro kamerom drugog para pokazuje njen bijeli kombi u kampu Spread Creek, gdje je kasnije pronađeno tijelo Gabby Petito. Kyle i Jenn Bethune kažu da su namjeravali pozdraviti Briana i Gabby kad su ugledali floridske registarske oznake kombija, budući da su i oni bili s Floride, ali Jenn Bethune je rekla da se činilo kako nema nikoga u blizini vozila.

"Zaključili smo da su možda bili u šetnji ili su se samo odmarali unutra. Vrata nisu bila otvorena", rekao je Kyle Bethune.

FBI je zatražio informacije od svakoga tko je bio u kampu između 27. i 30. kolovoza, a možda je imao kontakt s parom ili je vidio njihovo vozilo. Posljednja poruka od Petito stigla je 30. kolovoza, no njezina obitelj nije uvjerena da je ona pisala tu poruku. "Nema signala u Yosemiteu", stoji u poruci.

Policija je 19. rujna objavila otkriće ljudskih ostataka u kampu Spread Creek u Nacionalnoj šumi Bridger-Tetonu. Mrtvozornik je kasnije potvrdio identitet Gabby Petito. Restoran u kojem je Petito posljednji put viđena udaljen je 40 kilometara od Spread Creeka.

Federalna potjernica za Laundriejem, izdana prošlog tjedna zbog upotrebe uređaja za neovlašteni pristup u okrugu Wyomingu i drugdje, navodi da se između 30. kolovoza i 1. rujna Laundrieja sumnjiči za upotrebu debitne kartice i PIN-a za račune koji mu ne pripadaju i terete ga za više od 1000 dolara.

Odvjetnik obitelji Laundrie rekao je da je uhidbeni nalog povezan "s aktivnostima koje su se dogodile nakon smrti Gabby Petito i nisu povezane s njenom smrću".

"FBI se usredotočuje na lociranje Briana, a kada se to dogodi, pojedinosti optužnice bit će razmotrene na odgovarajućem forumu", rekao je odvjetnik Steve Bertolino.

Pročitajte više