Stotine evakuirane u više škola u Sarajevu zbog dojava o bombama

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

STOTINE učenika iz više osnovnih škola u Sarajevu u srijedu su evakuirane nakon što su stigle anonimne dojave o bombama koje su ondje postavljene, potvrdila je lokalna policija. Obavijest o postavljenim bombama policija je dobila elektroničkom poštom, a odnosi se na škole u četiri sarajevske općine.

Odmah nakon toga svi učenici i nastavno osoblje su iz preventivnih razloga udaljeni iz škola, potvrdio je policijski glasnogovornik Mirza Hadžiabdić. Na teren su upućeni timovi za protudiverzijsku zaštitu kako bi povjerili postoji li stvarna prijetnja.

Anonimne prijetnje postale učestala pojava

Anonimne prijetnje bombama postale su učestala pojava u BiH, a u svim dosadašnjim slučajevima pokazale su se lažnima, no zbog toga trpi rad ustanova koje postanu meta takvih lažnih uzbuna. Mete anonimnih prijetnji uz škole su najčešće sudovi, odnosno zgrada u kojoj su sjedišta Županijskog i Općinskog suda u Sarajevu.

Kada su tim sudovima posljednji put 10. svibnja tri dana zaredom upućene prijetnje bombom, moralo je biti otkazano čak 670 sudskih ročišta. 

Dojave o bombama i u Srbiji

"Sve to ima nesagledive posljedice na rad suda, ostvarenu normu sudaca, rad pisarni, ali i na materijalne troškove, kako suda tako i stranaka u postupku", kazala je predsjednica sarajevskog općinskog suda Janja Jovanović komentirajući učestale prijetnje postavljenim bombama.

U Srbiji su također u posljednja dva mjeseca učestale dojave o bombama, poglavito u školama, ali i u drugim institucijama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više