Stotine putnika iz Južne Afrike stigle u Nizozemsku, 61 je pozitivan na covid

Foto: EPA

NIZOZEMSKE zdravstvene vlasti priopćile su da su, na temelju prvih rezultata testiranja, među oko 600 putnika koji su u petak s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz Južne Afrike vjerojatno deseci njih zaraženi koronavirusom. Prema najnovijim informacijama radi se od 61 putniku.

Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog u petak omikron.

Kada su u petak doputovali u Amsterdam s dva leta, putnici iz Južne Afrike su satima čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko novog soja.

"Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju"

Uz objavu prvih rezultata testova tih putnika nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su i da provode daljnja testiranja kako bi vidjeli jesu li ljudi zaraženi novim sojem koronavirusa.

Oko 600 putnika stiglo je u amsterdamsku zračnu luku Schiphol s dva KLM-ova leta u petak, a zatim se suočili sa satima čekanja i testiranja, a na temelju testiranja nizozemsko ministarstvo zdravlja procijenilo je da bi među putnicima moglo biti oko 85 pozitivnih slučajeva.

"Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u Schipholu ili blizu njega", rekle su zdravstvene vlasti.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz Južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

Pročitajte više