Stožeri cijeloj državi određuju što se ne smije, samo Crkvi ne mogu ništa

Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

ILI je negdje u hrvatskim laboratorijima, ukrašenima hrvatskim grbovima i hrvatskim križevima pod hrvatskim mikroskopima - takozvanim sitnozorima - utvrđeno da je koronavirus Hrvat katoličke vjeroispovijesti s izraženim razumijevanjem za osobe s kojima dijeli nacionalni i vjerski identitet - a nije nam poznato takvo što - ili vlasti ustrajno favoriziraju crkvenjake. Splitsko-makarska nadbiskupija upravo je donijela preporuku "za slavlja sakramenata Prve pričesti i Potvrde u 2021. godini" i u njoj poštovanoj braći svećenicima, ali i dragim prvopričesnicima, krizmanicima te obiteljima ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika preporučuje - a šta bi drugo u preporuci? - suzdržavanje od pričešćivanja i krizmanja.

Crkva otkrila da ne može planirati unaprijed

U obavijesti upućenoj javnosti podsjećaju da su "zbog okolnosti pandemije, prošlogodišnji termini podjele sakramenta krizme bili otkazani, a prvopričesnička slavlja odgođena, što nas je", nastavlja Splitsko-makarska nadbiskupija, "naučilo da više ne možemo planirati unaprijed" - upadica: može se planirati unazad? - "jer se situacija sa zarazom brzo mijenja".

Da ne citiramo beskonačno, Nadbiskupija otkriva kako je svjesna "činjenice da se sada nalazimo u tzv. trećem valu pandemije i da je situacija s brojem zaraženih, hospitaliziranih i preminulih itekako ozbiljna i zabrinjavajuća" i navodi da je "u redovitom kontaktu s osobljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ)" pa piše da su "i danas u Nadbiskupskom ordinarijatu imali susret s odgovornim osobama iz NZJZ-a" i pritom primili "na znanje njihove podatke te se dogovorili da bi bilo mudro preporučiti odgodu prvopričesničkih i krizmaničkih slavlja do 15. svibnja 2021. godine". I, naravno, imaju u vidu da je isto, na preporuku epidemiologa, učinila većina biskupija u Hrvatskoj. Do kraja objave, čiji su potpisnici splitsko-makarski nadbiskup metropolit Marin Barišić i splitsko makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, iskazali su razumijevanje za sve pogođene eventualnom odgodom, ispisali tople pozive na zajedništvo i uputili blagoslove.

Ugostiteljima, prijevoznicima i estradnjacima zabrane, Crkvi preporuke

Mjesni popovi su, dakako, pravilno razumjeli preporuku i nastavili se ponašati kao i dosad. Župa na Žnjanu objavila je raspored krizmi, a iz još nekih župa stižu najave njihova održavanja. Zašto i ne bi, nitko im ne brani.

U Istri su, recimo, odgodili krizme iako im je epidemiološka situacija bitno bolja nego u Dalmaciji. No, tamo HDZ nije na vlasti.

>> U Istarskoj županiji odgođene krizme

Kako je odavno normalno da je Crkva privilegirana, vjerojatno ni mnogima koji su pročitali The Preporuku nije palo na um sasvim logično pitanje: jesu li odgovorne osobe iz NZJZ-a hodočastile udrugama ugostitelja, prijevoznika ili estradnjaka prije nego što su im ukinuli mogućnost rada i zarađivanja? Je li država, utjelovljena u epidemiolozima, nacionalnim, županijskim, gradskim, općinskim i seoskim stožerašima ijednoj strukovnoj udruzi prepustila odlučivanje ili im je propisala stroge zabrane i restrikcije?

>> Karin: Zbog korone treba odgoditi krizme i pričesti. Nadbiskup: Nezgodno je otkazati

Ne trebate odgovarati, znate, znamo. Da neki ravnozemljaš ne protumači pogrešno, jasni su nam mehanizmi širenja covida-19 i logika nekih - mnogih - mjera koje širom svijeta donose vlasti. Problem su dvostruki kriteriji i katoličko licemjerje. U času pisanja ovoga teksta u Zagrebu protestiraju autobusni prijevoznici kojima ista država nije prepuštala preporuke, nego nametala zabrane. Kao i mnogim drugima. Crkvenjaci imaju pravo izbora.

Crkva se dosad i nije pokazala osobito odgovornom. Lani, dok je cijela država bila zaključana, dopuštena joj je organizacija procesije na Hvaru. Prema nestašnim popovima, poput veseljaka sa splitske Sirobuje koji je otvoreno ismijavao mjere i pandemiju te, zabranama unatoč, održavao mise kao u normalnim okolnostima, represivni aparat nikada nije napinjao mišiće kao prema svjetovnim grešnicima. 

Uloga Alemke Markotić u crkvenoj državi

Jednom od novijih i svakako upečatljivijih trijumfa ideje o crkvenoj državi Hrvatskoj svjedočili smo prije nešto više od dva mjeseca kada je Alemka Markotić, istaknuta članica Nacionalnog stožera civilne zaštite, čitala masi okupljenoj pred zagrebačkom katedralom. Crkvena patetika bila je na vrhuncu, slavilo se pokojnog nadbiskupa čija je povijesna uloga svedena na mučeništvo, a u masi su, jedni uz druge, stajali ljudi uvjereni u Stepinčevu svetost i oni koji su stigli po zadatku, da ih kamera snimi, a gore... Gore je bila Alemka Markotić.

>> WTF Markotić govorila na masovnom okupljanju na misi u Zagrebu

Tom prigodom okupljenima je poručila: "Po zagovoru blaženog Alojzija svojom providnošću prati one koji su na vlasti da promiču mir i jedinstvo te da ih mudrost križa i zrno koje umirući donosi plod poučava i nadahnjuje u zauzetosti za dobro svakog čovjeka, molimo te", kazala je Markotić vjerničkoj masi, dok je za ostatak države - naime, onom koji se ne okuplja pred crkvama s nabožnim motivima - važila zabrana okupljanja za više od 25 osoba.

Kako Plenković potiče bioterorizam

Ah, da, ista Alemka Markotić prošle je godine, na početku pandemije, kršitelje epidemioloških mjera nazvala bioteroristima. Očito je po kriterijima crkvene i državne vlasti - a nema tu neke razlike - bioterorizam neodgovorno ponašanje bez religioznih motiva. 

Jasno, Markotić je u ovoj priči epizodistica. Ovo je priča o Republici Hrvatskoj i tridesetogodišnjem, financijskom i svakom drugom, favoriziranju Katoličke crkve u režiji državnih vlasti, odnosno HDZ-a. Odnosno, o nespremnosti državne vlasti Andreja Plenkovića da izjednači "veru i neveru" i za crkvenjake uspostavi ista pravila kao i za ostale. 

Pročitajte više