Strani studenti se ponovo vraćaju u Španjolsku na razmjenu

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA, godinama najdraže odredište europskim studentima koji odlaze na razmjenu, vraća mlade ljude željne znanja i zabave premda koronavirus još uvijek prijeti na tamošnjim sveučilištima.

"Jako mi nedostaje sestra, no ovdje sam samo dva tjedna pa ću malo-pomalo bolje upoznavati mjesto i ljude oko sebe", kaže 22-godišnji hrvatski student Zvonimir Rajković za novine Faro de Vigo. Vigo, sjeverni lučki grad s 294.000 stanovnika, tom studentu španjolske i francuske književnosti nudi i predmete koje nije slušao u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj sam imao jedan predmet na galicijskom jeziku, a profesor mi je bio iz Viga. Pričao mi je o ovoj mogućnosti te me uvjerio da dođem", rekao je.

Program Erasmus

Erasmus je program Europske unije namijenjen mobilnosti studenata zahvaljujući kojem od 1987. godine oni mogu neke predmete odslušati i položiti u drugoj zemlji. Ime je dobio po filozofu Erazmu Roterdamskom, smatranom jednim od vodećih intelektualaca Europe tijekom razdoblja renesanse.

U Španjolskoj je prije izbijanja koronavirusa, od 2018. do 2019. godine, boravio 1 milijun stranih studenata među 47 milijuna stanovnika, podatak je Instituta za vanjsku trgovinu (ICEX). Zabave, ugodna klima i planovi s novim prijateljima privlače studente, no prošle godine je pandemija poremetila namjere mnogih.

Matej Tenčić je u veljači 2020. također bio došao u Galiciju, u grad Lugo, kako bi preko Erasmus programa odradio praksu u jednoj inženjerskoj kompaniji. Vratio se u Hrvatsku u travnju kada je postalo jasno da će državne mjere zatvoriti Španjolsku i onemogućiti praksu na koju je došao. Ta inženjerska tvrtka bila je zatvorena do daljnjeg, a niti izvan nje nije bilo društvenog života jer stanovnici nisu smjeli izlaziti iz kuća.

"Boravio sam u kući, jedino kretanje je bilo do trgovine jer je zabranjena bilo kakva rekreacija", izjavio je Tenčić tada na aerodromu u Madridu na putu prema Hrvatskoj.

No situacija je sada drugačija u zemlji u kojoj se inficiralo 4.9 milijuna, a umrlo 86.230 ljudi od koronavirusa.

"Sviđa mi se ambijent ovdje. Živim s drugim studentima iz Njemačke i Engleske koji su također ovdje u sklopu Erasmus programa", kaže Rajković. "Volim pitu (empanada) od tune i tortilju, a također uživam i u popodnevnoj siesti", dodaje.

Cijepljeno 76.6 posto stanovnika

U Španjolskoj se cijepilo 76.6 posto stanovnika, no u svim javnim prostorima maske su i dalje obvezne i svi to poštuju. Brojni prolaznici i na ulicama nose maske pa su restriktivne mjere popustile.

Coral Martínez Iscar, direktorica španjolskog odjela za međunarodnu razmjenu studenata, kaže kako Španjolska nije izgubila na atraktivnosti pa vjeruje da će i dalje biti omiljeno odredište stranih studenata.

"Španjolska je u akademskoj godini 2018./2019. bila prva u Europi po broju primljenih studenata u sklopu Erasmus+ programa visokog obrazovanja, osjetno ispred Njemačke, Italije, Francuske ili Ujedinjenog Kraljevstva. I tu poziciju drži od 2001. godine", kaže Martínez Iscar.

Erasmus+ je EU-ov program kojim se putem razmjena podupiru obrazovanje, radno osposobljavanje i sport.

Pročitajte više