UHLJEBISTAN

Stranicu Cijepise radila firma Beroševog fotografa. Templejtom koji košta 49 dolara

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell/Wordpress

TVRTKA Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića radila je platformu Cijepise.zdravlje.hr Ministarstva zdravstva, piše Telegram koji dodaje da od Beroša dva mjeseca pokušavaju dobiti podatke o tome, a onda su shvatili da je u kodu ostao potpis tvrtke Cuspis. Iz koda stranice vidi da su u Cuspisu za izradu stranice koristili besplatni WordPress, navodi Telegram.

Također, baš kao i za stranicu koronavirus.hr, za stranicu cijepise.hr nije bio raspisan natječaj.

> Beroš agenciji bez natječaja isplatio 1.1 milijun kuna za stranicu koronavirus.hr

Ne čudi onda da mailove šalju dvaput i da se građani žale na nefunkcioniranje stranice.

Template odnosno predložak koji je korišten za izradu stranice stoji ravno 49 dolara.

Kojundžić se cijepio preko reda

Podsjetimo, Index je o suradnji Cuspisa i Beroša pisao prije dva mjeseca. Tada smo pisali kako se vlasnik Vinko Kojundžić cijepio preko reda (on tvrdi - viškom cjepiva)...

> Tvrtka mu vrti milijune na poslovima s Beroševim ministarstvom, on se cijepio viškom

Tada smo istražili i kako posluje s Ministarstvom: prošle godine od Ministarstva zdravstva primio je 2.929.083,46 kuna za informatizaciju, u 2019. godini 6.367.024,09 kuna za ulaganja u računalne programe, a u 2018. godini 3.497.338,41 kunu.

U prvih nekoliko mjeseci ove godine Ministarstvo je Cuspisu platilo 913.851,35 kuna za računalne usluge, stoji na stranici državne riznice.

Snimao Beroša pa se skrivao od kamera

Kojundžića smo našli i na jednoj fotografiji, u neobičnoj ulozi. Prošlog lipnja, dok je ministar zdravstva Vili Beroš u predizbornoj kampanji bio u splitskom Crvenom križu, Kojundžić ga je fotografirao. Na jednoj se snimci lijepo vidi ministar u odijelu u času kad mu ljubazna domaćica iz Hrvatskog Crvenog križa dezinficira ruke, a pored je Kojundžić u ljetnom izdanju - kratke hlače, majica kratkih rukava, kapa na glavi i fotoaparat u ruci - koji pokušava uhvatiti ministra u kadar.

Kojundžić nam je tvrdio da se slučajno našao ondje te da je bio na godišnjem ...

Pitali smo tada Beroša o odnosu s Cuspisom i Kojundžićem.

"Tvrtka Cuspis surađuje s Ministarstvom zdravstva još iz vremena prije mog dolaska u to ministarstvo. Gospodina Kojundžića poznajem kao i sve osobe i tvrtke koje surađuju s Ministarstvom zdravstva. Tvrtka Cuspis posluje s Ministarstvom zdravstva temeljem zakonom propisanih natječaja", napisao nam je ministar zdravstva kojeg poslovni suradnik Ministarstva hobistički fotografira na godišnjem odmoru.

*Napomena: U prvotnoj verziji teksta stajalo je da je platforma Cijepise plaćena 4.6 milijuna kuna, no to nije točno. Taj iznos odnosi se na cijenu prilagodbe informacijskog sustava protiv covid, a stranica Cijepise je samo manji dio te prilagodbe.

Pročitajte više