Stranka bivšeg češkog premijera pobijedila u većini gradova na lokalnim izborima

Foto: EPA

OPORBENA stranka ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša pobijedila je u većini gradova na lokalnim izborima koji se smatraju referendumom o dosadašnjoj politici aktualne vlade tijekom energetske krize.

Češka se, kao i ostatak Europske unije, nosi s inflacijom i visokim cijenama energenata. Oporba tvrdi da vlada premijera Petra Fiale nije učinila dovoljno da pomogne stanovnicima. Česi su jučer i u petak izašli na birališta u više od šest tisuća općina, a rezultati su zbog kompleksnog izbornog sustava bili konačni tek danas ujutro.

Babiš je izgubio u dva najveća grada

Stranka ANO milijardera i bivšeg premijera, u opoziciji od prošle jeseni, pobijedila je u 17 od 27 većih gradova, no završila je na drugom mjestu u dva najveća, Pragu i Brnu, gdje su pobijedili kandidati vladajuće koalicije.

Najviše zastupničkih mjesta u lokalnim skupštinama, njih 38 tisuća od gotovo 62 tisuće, dobili su neovisni kandidati. Stranka ANO po ukupnom broju mandata završila je iza dviju stranaka vladajuće koalicije, Građanskih demokrata premijera Fiale te demokršćana.

Pročitajte više