Strašno nevrijeme zahvatilo je pet županija. Ovo su najteže pogođena područja

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

OLUJNO nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je danas čak pet županija, izvijestilo je večeras Ravnateljstvo civilne zaštite dodavši da su zaprimljene dojave o oštećenim krovovima, srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima.

U popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo dijelove Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, a u večernjim satima i Sisačko-moslavačku županiju, objavila je Civilna zaštita na svojim internetskim stranicama.

Županijski centri 112 zaprimili su dojave o oštećenim krovovima, oštećenim limovima i crjepovima na gospodarskim objektima te srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima.

Sve nadležne službe su na terenu i nastoje što brže sanirati štetu.

Nevrijeme je zahvatilo Hum na Sutli, Varaždin, Veliki i Mali Bukovec, Petrijanec, Vinicu, Donja Voća, Sveti Đurđ, Mursko Središće, Prelog, Malu Suboticu, Orehovicu, Sveti Martin na Muri, Svetu Marija, Donju Dubravu, Gredu Sela i Odru Sisačku.

Župani obišli stradala područja i najavili proglašenje elementarnih nepogoda

Ranije je objavljeno da je nevrijeme zahvatilo područje uz granicu sa Slovenijom u Krapinsko-zagorskoj županiji, više općina i gradova u Varaždinskoj te dio Međimurske županije, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Krapinsko-zagorski, varaždinski i međimurski župani najavili su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljnjih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda.

Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena nijedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

"Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve. Uništena je gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća", izjavio je Stričak koji je najavio procjenu šteta te proglašenje elementarne nepogode.

"Kad se vidi koliko su plastenici uništeni, sreća je da nije bilo ozlijeđenih", dodao je Stričak.

U Krapinsko-zagorskoj županiji najgore je prošlo područje Huma na Sutli.

Ogromna šteta na krovovima, nasadima i automobilima

Župan Željko Kolar izjavio je Hini daje teško procijeniti štetu, ali je sigurno ogromna - prije svega na krovovima, krovnim prozorima, ogromnom broju automobila, dok je šteta na poljoprivrednim nasadima koje je tuča zahvatila uz Sutlu, uz Sloveniju, totalna.

Štete su nastale i na objektima tvrtki Vetropack Straža i OMCO.

Načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjećaju takve tuče na tom području.

"Vatrogasci pokušavaju zatvoriti rupe na krovovima. Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti", rekao je načelnik Huma na Sutli.

Nevrijeme je pogodilo i dio Međimurske županije, čiji je župan Matija Posavec rekao da je u pojedinim mjestima padala tuča veličine oraha.

Službe su poslane na teren, a vatrogasci uklanjaju srušena stabla na cestama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više