Studija: Cijepljene trudnice prenose antitijela svojim bebama

Foto: EPA

PREMA najnovijoj studiji, cijepljene trudnice pružaju zaštitu od covida-19 svojim bebama.

Naime, znanstvenici su izmjerili razinu antitijela u krvi iz pupčane vrpce kako bi utvrdili dolazi li imunitet od zaraze koronavirusom ili od cjepiva. Na njihovo iznenađenje, svih 36 novorođenčadi u studiji čije su majke tijekom trudnoće primile ili cjepiva tvrtke Moderna ili Pfizera imale su zaštitna antitijela.

Kako bi utvrdili jesu li protutijela nastala zbog cjepiva ili putem infekcije prirodnim putem, stručnjaci su tražili specifična antitijela koja se pojavljuju nakon cijepljenja ili nakon prebolijevanja bolesti, ali i protein nukleokapsid, koji je prisutan samo u slučaju infekcije.

"Rezultati pokazuju vrlo ohrabrujuću razinu antitijela u krvi"

Od 36 trudnica 31 je razvila imunitet putem cijepljenja. Ostalih pet nije testirano na protein nukleokapsid, pa stručnjaci ne mogu sa sigurnošću reći kako je došlo do stvaranja zaštite, piše Bloomberg.

"Rezultati pokazuju vrlo ohrabrujuću razinu antitijela u krvi iz pupkovine", rekla je ginekologinja Linda Eckert sa Sveučilišta Washington.

U međuvremenu je kompanija Pfizer pokrenula vlastitu studiju o učinku svog cjepiva tijekom trudnoće i na novorođenu djecu, no ona je odgođena zbog etičkih pitanja oko upotrebe placeba.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, do 11. rujna samo je 30% trudnica u dobi od 18 do 49 godina primilo obje doze cjepiva.

Studija naziva High antibody levels in cord blood from pregnant women vaccinated against COVID-19 objavljena je u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology-Maternal Fetal Medicine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više