Studija: Nove varijante korone mogle bi se brže širiti zrakom

Foto: EPA

NOVE varijante koronavirusa, koji uzrokuje covid-19, mogle bi se sve uspješnije širiti zrakom, sugerira nova studija.

Znanstvenici su otkrili da su pacijenti zaraženi alfa varijantom virusa - dominantnim sojem koji je cirkulirao tijekom provođenja studije - izbacili 43 do 100 puta više virusa u zrak od ljudi zaraženih izvornom verzijom koronavirusa.

Nešto od toga bilo je posljedica činjenice da su pacijenti zaraženi alfom imali povećanu količinu virusa u nosnim brisovima i slini.

No količina izdahnutog virusa bila je 18 puta veća nego što se moglo objasniti većim virusnim opterećenjem, prema radu objavljenom u časopisu Clinical Infectious Diseases.

"Znamo da je delta varijanta koja sada cirkulira još zaraznija od varijante alfa"

Znanstvenici su također otkrili da labavo pritegnute maske za lice koje nose pacijenti s blagim covidom-19 mogu smanjiti količinu virusnih čestica u okolnom zraku za oko 50 posto.

"Znamo da je delta varijanta koja sada cirkulira još zaraznija od varijante alfa", rekao je koautor rada Don Milton sa Škole javnog zdravlja Sveučilišta Maryland.

"Naše istraživanje pokazuje da varijante postaju sve bolje u putovanju zrakom pa, osim cijepljenja, moramo osigurati bolju ventilaciju i nositi maske koje su priljubljene uz lice kako bismo spriječili širenje virusa."

Pročitajte više