Sudovi potvrdili: Burilović je lažirao životopis, nema uvjete da bude šef HGK

Foto: HRT

ŠEF Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ne ispunjava formalne uvjete potrebne za vođenje te organizacije, proizlazi iz detalja njegove poslovne biografije koje je objavio portal građanske inicijative Psihološko Proljeće.

U službenoj Burilovićevoj biografiji nema podataka da je taj uvjet ispunio. U biografiji je dugačak popis tvrtki u kojima je Burilović bio predsjednik, zamjenik predsjednika ili član nadzornih odbora. No, kako navode iz inicijative Psihološko proljeće, članstvo u nadzornom odboru se ne može smatrati upravljačkom pozicijom, budući da Zakon o trgovačkim društvima izričito propisuje da član nadzornog odbora ne može biti i član uprave.

Burilović tvrdi da je bio direktor  Agrotehna iz Lipovca

Članovi Psihološkog proljeća istraživali su firmu Agrotehna iz Lipovca, čiji je vlasnik i direktor Luka Burilović, prema službenoj biografiji, bio prije 1996. godine. HGK je izbjegavala odgovoriti na pitanja koja su im slali iz Inicijative, zbog čega su se njeni članovi obratili  povjereniku za informiranje. Kada im je napokon stigao odgovor iz HGK, u njemu je samo stajalo da se o Agrotehni pitanja postave Trgovačkom sudu u Osijeku. 

Iz Psihološkog proljeća su se žalili i na takav odgovor navodeći da HGK mora biti u posjedu traženih informacija s obzirom na to da se za poziciju predsjednika HGK raspisuje javni natječaj te kandidati moraju priložiti dokaze iz kojih je vidljivo da ispunjavaju statutom propisane uvjete. No iz tog su odgovora doznali barem da je Agrotehna trgovačko društvo, a ne obrt.

Iz Psihološkog proljeća podsjećaju da je 2018. Burilović reizabran za šefa HGK te da je tada trebao dostaviti dokaze da ima uvjete za tu poziciju. 

Ne čekajući da povjerenik ponovo natjera HGK da odgovori na njihova pitanja, iz Inicijative su sami pokušali pronaći Burilovićevu firmu. 

Sudovi: Burilović nije bio direktor ni osnivač

S Trgovačkog suda u Osijeku su dobili odgovor da trgovačko društvo Agrotehna nikada nije bilo osnovano pri tom sudu. Sud je poručio da u sudskom registru postoji trgovačko društvo Agrotehna koje je brisano, ali je osnovano pri Trgovačkom sudu u Zagrebu. Navedeno trgovačko društvo su i iz Psihološkog proljeća pronašli tijekom pretrage sudskog registra, ali tom trgovačkom društvu osnivač nije bio Luka Burilović niti je bio u njemu direktor.

Upit su iz inicijative za svaki slučaj poslali i Trgovačkom sudu u Zagrebu, iz kojeg im je također stigao odgovor. U njemu su naveli kako Luka Burilović nije bio upisan kao osnivač ili član nekog trgovačkog društva na teritoriju Republike Hrvatske. 

Dakle, prema odgovorima sudova, Burilović nikada nije bio vlasnik i direktor trgovačkog društva Agrotehna iz Lipovca, a kako tvrdi u svojoj službenoj biografiji na web stranicama HGK.

Burilović uopće ne smije biti šef HGK?

Prema ovome, navode iz Psihološkog proljeća, Burilović ne ispunjava statutom propisane uvjete da bi uopće mogao biti predsjednik HGK.

Luka Burilović je proveo od 2006. do 2014. u upravi Sladorane. Od 17. srpnja 2013. do 8. siječnja 2014. bio je član društva VTV d.o.o., vinkovačke televizije, kojoj je Sladorana 2013. godine pozajmila preko 6 milijuna kuna.

Statut HGK propisuje da šef te organizacije mora imati 10 godina iskustva na upravljačkim pozicijama u gospodarstvu. 

Psihološko proljeće je otvoreno pozvalo HGK da objave dokaze koje je Luka Burilović priložio pri svojoj prijavi za predsjednika HGK kako bi se javnost uvjerila ispunjava li uvjete za predsjednika HGK te poziva na javno očitovanje zašto je na web stranicama HGK navedena netočna informacija o tome da je Luka Burilović bio vlasnik i direktor tvrtke koja nikada nije postojala.

Pročitajte više

 

Pročitajte više